PAPKOWATE POTRAWY-uważaj .
Okazuje się, że szkodliwe dla uśmiechu są papkowate potrawy,
zwłaszcza bogate w skrobię i cukier. To prosta droga do ataku próchnicy. -
Zalegające na zębach i dosłownie je oblepiające resztki np. chipsów, frytek,
ciast, makaronów, pieczywa powodują zakwaszenie środowiska jamy ustnej.
Wydzielające się kwasy wywołują ubytki w szkliwie . Inny objaw to pojawienie
się żółtych plamek w miejscu przechodzenia zęba w dziąsło (tam najczęściej
zalegają resztki). To zębina zaczyna prześwitywać spod zbyt cienkiej warstwy
szkliwa. W miejscach plamek bardzo szybko może pojawić się próchnica.
Gdy dziecko przyjmuje je zbyt często , nie uczy przyzwyczaja
się do ryzienia-może cierpieć w przyszłości na wady zgryzu. Maluch nie musi mieć zębów, aby uczyć się gryźć, doskonale
potrafi sobie porazić z rozdrabnianiem pokarmów, pracując dziąsłami i językiem. W ten sposób rozgniata kawałki jarzyn, owoców czy
sucharków, muszą one być jednak niezbyt twarde. Im więcej zębów tym więcej
twardych pokarmów włączamy do diety.
Zbyt długie karmienie wyłącznie piersią lub
smoczkiem, bez wprowadzania pokarmów półpłynnych i papkowatych jedzonych
łyżeczką, a następnie umożliwiających żucie i gryzienie - może opóźnić
rozwój tych umiejętności na dłuższy czas
.
Komentarze
Prześlij komentarz