KARMIENIE PIERSIĄ A PRÓCHNICA
Wiadomo, że karmienie
piersią, poprzez wspomaganie optymalnego mikrobiomu jamy ustnej, chroni przed
wzrostem bakterii patogennych w tym próchnicogennych. Badania pokazują, że
dzieci karmione mlekiem kobiecym mają zmniejszone ryzyko próchnicy. Badanie
przeprowadzone na grupie greckich dzieci wskazuje, że karmienie piersią powyżej
40 dni chroni przed rozwojem próchnicy zębów mlecznych. Analiza wyników
potwierdza również, że zasypianie dziecka z butelką w jamie ustnej, choć nie
jest izolowanym czynnikiem kariogennym, to zwiększa ryzyko wystąpienia
próchnicy. Przewód pokarmowy niemowląt karmionych piersią lub mlekiem matki
zasiedlony jest przede wszystkim przez mające właściwości probiotyczne bakterie
z gatunku Lactobacillus i Bifidobacterium. Karmienie mieszanką mleczną sprzyja
rozwojowi kolonii Bacteroides i Enterobacter. Analiza mikrobioty jamy ustnej i
jej zależności od sposobu karmienia dziecka niesie zaskakujące obserwacje. U
dzieci karmionych piersią mikrobiota jamy ustnej bogata jest w szczepy
Lactobacilli Gasperi, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie jamy ustnej, w
tym zmniejszać ryzyko rozwoju próchnicy. Niewątpliwie jest to zagadnienie
wymagające dalszych analiz.
W drugim półroczu
życia dziecka, gdy rozpoczyna się etap rozszerzania diety, głównym czynnikiem
ryzyka rozwoju próchnicy są nieprawidłowo dobrane pokarmy stałe, stan higieny
jamy ustnej matki, oraz zachowania profilaktyczne wobec dziecka lub ich brak.
Bakterie kariogenne
przenoszone są od matki do dziecka poprzez ślinę (np.: całowanie, oblizywanie
smoczka, łyżeczki), ale zasiedlenie przez nie jamy ustnej dziecka zależy od
skłonności osobniczych. W piśmiennictwie znaleźć można dane porównujące
kariogenność poszczególnych cukrów spożywanych przez dziecko. Obecna w mleku
kobiecym laktoza jest mniej kariogenna niż sacharoza powszechnie dostępna w
produktach dedykowanych dzieciom. Wiadomo również, że mieszanki mleczne (nawet
te niezawierające sacharozy) są bardziej kariogenne niż mleko kobiece oraz
pełne mleko krowie. Specjaliści podkreślają, że poza rodzajem diety, na rozwój
próchnicy wpływa również konsystencja spożywanych pokarmów – te lepkie, np.
zawierające poza sacharozą również skrobię, mają tendencję do adhezji do
powierzchni zębów, co skutkuje większą kariogennością. Przedstawione w 2017
roku przez ESPGHAN stanowisko na temat rozszerzania diety niemowląt kładzie
nacisk na eliminacji z diety niemowląt sacharozy, soków i napojów dosładzanych
oraz unikanie zasypiania z butelką.
Badacze wciąż
poszukują przyczyn próchnicy wśród dzieci długo karmionych piersią. Jak
pokazują autorzy metaanalizy opublikowanej w Acta Paediatrica, wyciągnięcie
jednoznacznych wniosków stanowi duży problem (heterogenność badań, niespójność
definicji, niejednorodność grup). Jedno z badań, które przeprowadzono na
populacji brazylijskiej wskazuje, że karmienie piersią po 12. m.ż. 3-6 oraz 7
razy lub częściej oraz w nocy, w porównaniu z karmieniem 0-2 razy na dobę, wraz
z wyżej wymienionymi czynnikami, może przyczyniać się do rozwoju próchnicy u
dzieci.
Źródło: Stanowisko
Centrum Nauki o Laktacji w sprawie karmienia piersią i mlekiem kobiecymw
kontekście profilaktyki próchnicy wczesnodziecięcej. Opracowanie: Lek. Dorota
Bębenek, dr n. med. Magdalena Nehring-Gugulska, dr n. med. Monika
Żukowska-Rubik. Prezentacja: 9 czerwca 2017, Zjazd CNoL.
Sylwia Drobik, Paulina
Mintzberg-Wachowicz
Komentarze
Prześlij komentarz