KARMIENIE PIERSIĄ A PRÓCHNICA
Wiadomo, że
karmienie piersią, poprzez wspomaganie optymalnego mikrobiomu jamy ustnej,
chroni przed wzrostem bakterii patogennych w tym próchnicogennych. Badania
pokazują, że dzieci karmione mlekiem kobiecym mają zmniejszone ryzyko
próchnicy. Badanie przeprowadzone na grupie greckich dzieci wskazuje, że
karmienie piersią powyżej 40 dni chroni przed rozwojem próchnicy zębów
mlecznych. Analiza wyników potwierdza również, że zasypianie dziecka z butelką
w jamie ustnej, choć nie jest izolowanym czynnikiem kariogennym, to zwiększa
ryzyko wystąpienia próchnicy. Przewód pokarmowy niemowląt karmionych piersią
lub mlekiem matki zasiedlony jest przede wszystkim przez mające właściwości
probiotyczne bakterie z gatunku Lactobacillus i Bifidobacterium. Karmienie
mieszanką mleczną sprzyja rozwojowi kolonii Bacteroides i Enterobacter. Analiza
mikrobioty jamy ustnej i jej zależności od sposobu karmienia dziecka niesie
zaskakujące obserwacje. U dzieci karmionych piersią mikrobiota jamy ustnej
bogata jest w szczepy Lactobacilli Gasperi, które mogą korzystnie wpływać na
zdrowie jamy ustnej, w tym zmniejszać ryzyko rozwoju próchnicy. Niewątpliwie
jest to zagadnienie wymagające dalszych analiz.
W drugim
półroczu życia dziecka, gdy rozpoczyna się etap rozszerzania diety, głównym
czynnikiem ryzyka rozwoju próchnicy są nieprawidłowo dobrane pokarmy stałe,
stan higieny jamy ustnej matki, oraz zachowania profilaktyczne wobec dziecka
lub ich brak.
Bakterie
kariogenne przenoszone są od matki do dziecka poprzez ślinę (np.: całowanie,
oblizywanie smoczka, łyżeczki), ale zasiedlenie przez nie jamy ustnej dziecka
zależy od skłonności osobniczych. W piśmiennictwie znaleźć można dane
porównujące kariogenność poszczególnych cukrów spożywanych przez dziecko.
Obecna w mleku kobiecym laktoza jest mniej kariogenna niż sacharoza powszechnie
dostępna w produktach dedykowanych dzieciom. Wiadomo również, że mieszanki
mleczne (nawet te niezawierające sacharozy) są bardziej kariogenne niż mleko
kobiece oraz pełne mleko krowie. Specjaliści podkreślają, że poza rodzajem
diety, na rozwój próchnicy wpływa również konsystencja spożywanych pokarmów –
te lepkie, np. zawierające poza sacharozą również skrobię, mają tendencję do
adhezji do powierzchni zębów, co skutkuje większą kariogennością. Przedstawione
w 2017 roku przez ESPGHAN stanowisko na temat rozszerzania diety niemowląt
kładzie nacisk na eliminacji z diety niemowląt sacharozy, soków i napojów
dosładzanych oraz unikanie zasypiania z butelką.
Badacze wciąż
poszukują przyczyn próchnicy wśród dzieci długo karmionych piersią. Jak
pokazują autorzy metaanalizy opublikowanej w Acta Paediatrica, wyciągnięcie
jednoznacznych wniosków stanowi duży problem (heterogenność badań, niespójność
definicji, niejednorodność grup). Jedno z badań, które przeprowadzono na
populacji brazylijskiej wskazuje, że karmienie piersią po 12. m.ż. 3-6 oraz 7
razy lub częściej oraz w nocy, w porównaniu z karmieniem 0-2 razy na dobę, wraz
z wyżej wymienionymi czynnikami, może przyczyniać się do rozwoju próchnicy u
dzieci.
Źródło:
Stanowisko Centrum Nauki o Laktacji w sprawie karmienia piersią i mlekiem
kobiecymw kontekście profilaktyki próchnicy wczesnodziecięcej. Opracowanie:
Lek. Dorota Bębenek, dr n. med. Magdalena Nehring-Gugulska, dr n. med. Monika
Żukowska-Rubik. Prezentacja: 9 czerwca 2017, Zjazd CNoL.
Komentarze
Prześlij komentarz