PRZYCZYNY PRÓCHNICY

Badanie opublikowane w „General Dentistry”potwierdza to, że słodkie i gazowane napoje są główną przyczyną próchnicy jest znane od dawna.
Również sposób, w jaki pijemy wpływa na rozwój próchnicy. Wiele osób nim przełknie napój, ma zwyczaj trzymania go w ustach w specyficzny sposób. 

Badanie przeprowadzone u dwóch osób w przypadkach klinicznych z zaawansowaną próchnicą i regularnie pijących napoje wykazały znaczne różnice. Pierwsza osoba miała zwyczaj trzymania łyku napoju w głębi ust, po prawej stronie i tam była skoncentrowana próchnica. Druga osoba miała zwyczaj ssania płynu SŁOMKĄ trzymaną w ustach, a jej próchnica dotyczyła siekaczy. Wywnioskowano, że strategia picia i przełykania są elementem kluczowym rozwoju próchnicy. 

Chociaż jedynym sposobem na uniknięcie próchnicy jest niespożywanie wymienionych napojów, jest też prawdopodobne, że użycie słomki może zminimalizować szkody. Należy też unikać trzymania napoju w głębi ust przed połknięciem go.




Początek formularza
Dół formularza
Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz

Komentarze

  1. Cukier cukier i jeszcze raz cukier. Oraz nieprawidłowe mycie zębów. Koniecznie trzeba regularnie odwiedzać https://www.dentystagdynia.pl/oferta/chirurgia-stomatologiczna/ , by sprawdzać czy się jakaś próchnica nie pojawiła. I najlepiej ograniczyć cukier w diecie. Gabinet też świadczy usługi z zakresu chirurgii stomatologicznej gdyby była potrzeba ekstrakcji zęba

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty