MIGDAŁY JAKO ŹRÓDŁO TŁUSZCZÓW NIENASYCONYCH

Migdały są bogate w kwasy tłuszczowe jednonienasycone, czyli zawierającej jedno wiązanie podwójne między atomami węgla, czyli bardziej potocznie tak zwane dobre tłuszcze, które służą zachowaniu w dobrym zdrowiu naszego układu krążenia.

30 g migdałów zawiera 13 g tłuszczów nienasyconych i 1 g tłuszczów nasyconych.

I teraz prawdopodobnie bardziej zadziałają Wam na wyobraźnię następujące dane:
Według badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Harvard (na imponującej grupie 500 000 osób) – 3 porcje (28 g) tygodniowo generalnie orzechów zmniejsza o 24% ryzyko śmiertelnego zawału serca i o 22% ryzyko mniejszego zawału. A jeszcze dodatkowo o 13% ryzyko zachorowania na cukrzycę.

Zbiorcza synteza 25 różnych badań naukowych pokazuje, że dzienne spożycie 67 g różnych ziaren, czyli orzeszków: migdałów, orzeszków laskowych… obniża średnio o 5,1% poziom cholesterolu (u uczestników badania, czyli osób dorosłych, u których stwierdzono podwyższony poziom cholesterolu).



Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz

Komentarze

Popularne posty