BARWNIKI, A BIAŁA DIETA (podczas i po wybielaniu).
Barwniki spożywcze występują masowo w jedzeniu i piciu. Trudno sprawdzić, które produkty można, a których nie powinno się jeść po wybielaniu zębów. Nie jesteśmy w stanie otwierać w sklepie wszystkich opakowań, by sprawdzić, czy dany produkt ma białą barwę. Barwniki oznaczane są symbolami E od 100 do 199, kolor biały zaś to tylko E170 (węglan wapnia) oraz E171 (dwutlenek tytanu).
E 100 - kurkumina (kurkuma) - naturalny, żółty, roślinny barwnik otrzymany z korzeni i łodygi. Jest to oczyszczony związek chemiczny. Dopuszczalne dzienne spożycie to do 1 mg/kg masy ciała dla kurkuminy, i 0.3 mg/kg dla kurkumy. Jeśli je przestrzegamy nie występują efekty uboczne. Nieszkodliwy.
E 101 - ryboflawina, laktoflawina, witamina B2 – jest to naturalny
barwnik otrzymywany z drożdży, bądź na drodze syntezy. Nadaję on produktom
żywnościowym żółto-pomarańczową barwę. Dzienna dopuszczalna dawka to do 0.5
mg/kg masy ciała. Taka ilość nie szkodzi naszemu organizmowi. Nieszkodliwy.
E 102 - tartrazyna – jest to syntetyczny barwnik w kolorze
cytrynowo-żółtym. Występuje m.in. w napojach w proszku, esencjach owocowych
oraz musztardzie. Dzienna dawka dozwolona do spożycia to do 7.5 mg/kg masy
ciała. Taka ilość nie ma wpływu na nasze zdrowie, lecz ponieważ jest to
substancja azowa osoby mające uczulenie na salicylany, które występują np. w
aspirynie, czy owocach, powinny jej unikać, gdyż tartrazyna wzmaga objawy ich
nietolerancji. Również osobami unikającymi tego dodatku są astmatycy, gdyż
tartrazyna uwalnia w organizmie histaminę, która może wywołać silniejsze objawy
choroby. Ważnym jest, aby wiedzieć, iż tartazyna połączona z benzoesanami
(E210-215) często wywołuje u dzieci syndrom ADHD, czyli nadpobudliwość. Raczej
niebezpieczny.
E 104 - żółcień chinolinowa – jest to syntetyczny barwnik w
kolorze żółci. Jest stosowany często w wyrobach cukierniczych. E 104 może
uwalniać w organizmie histaminę, lecz gdy przestrzegamy dziennej dawki, która
wynosi do 10mg/kg masy ciała, nie powinny występować żadne skutki uboczne.
E 107 - Żółcień żywnościowa 5, Żółcień kwasowa 17 – syntetyczny
barwnik azowy, nadający żółtą barwę. Jest stosowany w majonezie. Jest to
dodatek szkodzący naszemu zdrowiu. Przyczynia się do alergii, nadpobudliwości i
astmy. Możliwe, że używanie tego barwnika zostanie zakazane, ze względu na
swoje negatywne działanie.
E 110 - żółcień pomarańczowa – jest to żółty barwnik azowy otrzymywany
na drodze syntezy. Używa się go przy produkcji marmolady, gum do żucia, a także
powłok tabletek. Dzienna dawka możliwa do spożycia to do 2.5 mg/kg masy ciała.
Jest szczególnie niekorzystny dla astmatyków, gdyż uwalnia histaminę oraz dla
osób nietolerujących salicylany. U dzieci w połączeniu z benzoesanami może
wywołać ADHD. Raczej niebezpieczny.
E 120 – karmina, kwas karminowy, koszenila – czerwony barwnik
pochodzenia naturalnego, wyizolowany z owadów, żyjących na różnych gatunkach
sukulentów. E120 (i) jest czystym barwnikiem, podczas gdy E120 (ii) jest
surowym ekstraktem. Dopuszczalna dzienna dawka to do 5 mg/kg masy ciała.
Substancja ta nie powoduje efektów ubocznych, choć stosowany w kosmetykach może
wywołać alergie. Niebezpieczny.
E 122 - azorubina, chromotrop FB - czerwony, syntetyczny barwnik
azowy. Stosowany w dżemach i marmoladach wiśniowych oraz budyniach, lodach i
polewach. Dzienna dawka dozwolona do spożycia to do 4 mg/kg masy ciała.
Ponieważ jest to barwnik azowy, powinny go unikać osoby nietolerujące
salicylanów. Dodatkowo jest czynnikiem uwalniającym histaminę i może nasilać
objawy astmy. W połączeniu z benzoesanem wywołuje ADHD u dzieci. Szkodliwy.
E 123 - amarant – czerwony barwnik azowy otrzymywany na drodze
syntezy. Dopuszczalna dzienna dawka to do 0,5 mg/kg masy ciała. Jest to
dodatek, który ma negatywny wpływ na nasze zdrowie. Może wywoływać
nietolerancję u ludzi uczulonych na salicylany. Jest czynnikiem uwalniającym
histaminę, więc może nasilać objawy choroby u astmatyków. W połączeniu z
benzoesanem wpływa na nadmierną aktywność dzieci. U szczurów wykryto związek
pomiędzy amarantem a występowaniem guzów, lecz dla ludzi nie został on
udowodniony. Niebezpieczny.
E 124 - Ponceau 4 R – czerwony, azowy barwnik syntetyczny.
Występuję w wędzonych rybach, cukierkach pudrowych. Dopuszczalna dzienna dawka
to do 4 mg/kg masy ciała. Ze względu, iż jest to substancja azowa jest nie
korzystna dla astmatyków, osób nietolerujących salicylanów oraz należy unikać
jego połączenia z benzoesanami, gdyż takie połączenie może wywołać objawy ADHD.
Niebezpieczny.
E 127 - erytrozyna, tetrajodofluoresceina – czerwony barwnik
syntetyczny zawierający jodynę. Spotkać go możemy w wiśniach koktajlowych lub
owocach kandyzowanych. Dawka, którą dopuszcza się do codziennego spożycia to do
0,1 mg/kg masy ciała. Jest to dodatek żywnościowy wykazujący kilka skutków
ubocznych, gdy przekroczymy zalecaną dawkę. Wówczas efektem może być
nadpobudliwość, lecz także mogą wystąpić powiązania z mutagennością. Również
przy większym stężeniu erytrozyna wpływa negatywnie na metabolizm jodyny w
organizmie. Innym skutkiem, który zanotowano to zwiększona czułość na światło u
osób nadwrażliwych. Niebezpieczny.
E 128 - Czerwień 2G - syntetyczny barwnik azowy. Używany w
ograniczonych ilościach do wyrobów cukierniczych oraz mięsnych. Dopuszczalna
dzienna dawka to do 0,1 mg/kg masy ciała. E128 uwalnia w organizmie histaminę,
dlatego astmatycy powinni unikać tego związku. Również jest nie zalecany osobom
uczulonym na salicylany, a także należy unikać połączenia z benzoesami, gdyż u
dzieci może wywołać nadpobudliwość. Dodatkowo E128 może mieć działanie
mutagenne oraz wywoływać anemię.
E 129 - Czerwień Allura - syntetyczny barwnik azowy, nadający
kolor czerwony. W ograniczonych ilościach stosowany przy produkcji wyrobów
cukierniczych i mięsnych.
Dzienna dawka spożycia wynosi do 7 mg/kg masy ciała. Z powodu uwalniania histaminy powinni go unikać astmatycy oraz nie wolno go łączyć benzoesanem, gdyż u dzieci może wywołać objawy choroby ADHD. Jeden z produktów degradacji tego związku, może powodować raka pęcherza u zwierząt, jeśli jest obecny w wysokim stężeniu.
Dzienna dawka spożycia wynosi do 7 mg/kg masy ciała. Z powodu uwalniania histaminy powinni go unikać astmatycy oraz nie wolno go łączyć benzoesanem, gdyż u dzieci może wywołać objawy choroby ADHD. Jeden z produktów degradacji tego związku, może powodować raka pęcherza u zwierząt, jeśli jest obecny w wysokim stężeniu.
E 131 - błękit patentowy FCF – barwnik syntetyczny o niebieskim
kolorze. Drażetki. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi do 15 mg / kg ciała.
Przestrzegając określoną ilość, nie powinny wystąpić żadne skutki uboczne, choć
zdarzały się przypadki o alergiach, gdy barwnik został połączony z białkami
organizmu. Również może uwalniać histaminę z organizmu.
E 132 - indygotyna I - niebieski, naturalny barwnik otrzymywany z
krzewu o nazwie Indigofera tinctoria , choć na skale produkcyjną wytwarzany
jest syntetycznie. Możliwa dzienna dawka do spożycia wynosi do 5 mg/kg masy
ciała. Stężenie jakie występuje w żywności bardzo rzadko powoduje efekty
uboczne. Sporadycznie mogą wystąpić reakcje alergiczne, gdy składnik ten zwiąże
się z białkami organizmu. Również może on uwalniać histaminę.
E 133 - błękit brylantynowy – niebieski barwnik otrzymywany na
drodze syntezy. Jest on stosowany w produkcji lodów, lecz nie tylko. Także
stosowany w kosmetyce. W produktach żywnościowych jego dopuszczalne dzienne
spożycie wynosi do 12.5 mg/kg masy ciała. Rzadko występują alergie. Jeśli
przestrzegana jest zalecana dawka nie powinny występować efekty uboczne.
E 140 - biophyll, chloresium, darotol, ennds, chlorofil – zielony
barwnik roślinny. Na skale produkcyjna otrzymywany jest z pokrzywy, traw i
lucerny. Nie ma określonej dawki dozwolonej do spożycia, gdyż nie zaobserwowano
efektów ubocznych.
E 141 - kompleks miedziowy chlorofilu – zielony barwnik roślinny.
W produkcji otrzymywany z pokrzyw, traw i luceryny. Występuje on m.in. w
groszku konserwowym. Dzienna dawka nie szkodząca zdrowiu wynosi do 15 mg/kg
masy ciała. Wówczas nie występują skutki uboczne. Mimo, że miedź uwalnia się podczas
ogrzewania to nie osiąga ona stężenia toksycznego.
E 142 - Zieleń brylantowa – zielony barwnik otrzymywany na drodze
syntezy. Dopuszczalne dzienne spożycie do 5 mg na kg masy ciała. W większości
przypadków nie występują skutki uboczne, choć zdarzały się doniesienia o
przypadkach alergii i anemii.
E 150 - karmel (częściowo zwęglony cukier) – brunatna mieszanka
kompleksowa w kolorze brąz. Nadaję on barwę od koloru brąz do koloru czarnego.
Jest ona otrzymywana poprzez ogrzewanie cukru w obecności zasad, amoniaku,
siarczynu, bądź ich kombinacji. E150 wykorzystuje się ją do wyrobów
cukierniczych. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi do 200 mg/kg masy ciała dla
E150c i E150d, lecz nie wyznaczono takowej dawki dla E150a i E150b.
E150c i E150d są szkodliwe dla organizmu, mogą wywołać problemy jelitowe. Nadal są prowadzone nad nimi badania toksykologiczne.
E150c i E150d są szkodliwe dla organizmu, mogą wywołać problemy jelitowe. Nadal są prowadzone nad nimi badania toksykologiczne.
E 151 - czerń brylantowa, czerń PN - czarny, syntetyczny barwnik
azowy. Jego użycie jest ograniczone, lecz stosuje się go m.in. do podbarwiania
słabych odmian kawioru. Dawka, którą można spożyć w ciągu dnia wynosi do 1- 5
mg/kg masy ciała. Jest ona tak niska, gdyż w jelitach może być przekształcony
przez bakterie w niebezpieczne związki. Unikać go powinni astmatycy, gdyż
uwalnia histaminę oraz osoby wrażliwe na salicylany. W kontakcie z benzoesanem
wywołuje u dzieci ADHD.
E 153 - węgiel drzewny, węgiel roślinny – czarny, naturalny
barwnik powstający na drodze syntezy, przez spalanie części roślinnych.
Wykorzystywany jest do wyrobów cukierniczych, lecz jego używanie jest
ograniczone ze względu na jego nierozpuszczalność w wodzie. Nie powoduje
efektów ubocznych. W medycynie używany jest jako środek przeciwbiegunkowy.
E 154 - Brąz FK - brązowy barwnik azowy. Jego użycie jest
ograniczone w produktach rybnych.
Tego barwnika powinny unikać osoby mające astmę oraz wrażliwe na salicylany. Także kilka składników mieszaniny mogą mieć działanie mutagenne. Z tego względu jego użycie zostało ograniczone do kilku produktów.
Tego barwnika powinny unikać osoby mające astmę oraz wrażliwe na salicylany. Także kilka składników mieszaniny mogą mieć działanie mutagenne. Z tego względu jego użycie zostało ograniczone do kilku produktów.
E 155 - Brąz HT – jest o syntetyczny barwnik azowy nadający
produktom kolor brązowy. Jego użycie ograniczono do produktów cukierniczych i
piekarskich. Dawka, która jest dopuszczalna w codziennej konsumpcji wynosi do
1,5 mg/kg masy ciała. Wywołuje negatywne działanie u osób chorych na astmę oraz
posiadających uczulenie na salicylany. Nie wolno go łączyć z benzoesami, gdyż
wywołuje nadpobudliwość u dzieci.
E 160a - (alfa-,beta-)karoten, prowitamina A - żółty, naturalny
barwnik otrzymywany z roślin. Do celów przemysłowych uzyskiwany z marchwi.
Możemy go spotkać m.in. w produktach tłuszczowych, takich jak masło. Dzienna
dawka, która nie wywołuje efektów ubocznych to 5 mg/kg masy ciała dla E160a
(i), podczas gdy dla pozostałych związków dzienne spożycie nie jest określone.
Jeśli stężenie jest zbyt wysokie może wpłynąć na koloryt skóry, mianowicie
wywołać jej żółte zabarwienie. Karoten jest źródłem witaminy A, dlatego wysokie
stężenie może spowodować objawy zatrucia witaminą A.
E 160b - annato, biksyna, norbiksyna - żółty, naturalny ekstrakt z
nasion drzewa Bixa orellana L. Nadaje on produktom zabarwienie od czerwieni do
brązu. Dodaje się go do margaryny, olejów, serów żółtych. Dzienna dozwolona dawka
do spożycia wynosi do 2,5 mg/kg masy ciała dla annatto i do 0,065 mg/kg masy
ciała dla biksyny. Annatto może spowodować alergie i egzemę.
E 160c - kapsantyna, kapsorubina - czerwony, naturalny barwnik
otrzymywany z pieprzu. Występuje w czerwonej papryce. Jego spożycie nie jest
ograniczone, gdyż nie wykryto żadnych efektów ubocznych.
E 160d - likopen, likopina, psi-karoten - czerwony, naturalny
barwnik. Występuje w żółtych i czerwonych owocach, m.in. w pomidorach. Nie są
wyznaczone ograniczniki w jego spozyciu, ponieważ nie zanotowano żadnych
przypadków występowania skutków ubocznych.
E 160e - beta-apo-8'Karotenal – jest to naturalny barwnik o
kolorze ciemnoczerwonym, obecny w wielu roślinach. Wykorzystuje się go przy
produkcji olejów. Dawka dozwolona w codziennym spożyciu wynosi do 2,5mg/kg masy
ciała. Nie wywołuje efektów ubocznych przy tych dawkach. Jeśli stężenie będzie
zbyt duże wówczas może dojść do przebarwień skóry.
E 160f - Ester etylowy kwasu beta-apo-8'-karotenowego – jest to
ciemnoczerwony barwnik naturalny występujący w roślinach. Dozwolona dawka
wynosi do 5mg/kg masy ciała. Efekty uboczne są nieznane.
E 161a - flawoksantyna - żółtawo-czerwony, naturalny barwnik
obecny w roślinach. Jest on rzadko stosowany, jak już to tylko przemyśle
cukierniczym. Dopuszczalne dzienne spożycie tego składnika wynosi 5mg/kg masy
ciała. Efekty uboczne jakie wywołuje do tej pory są nieznane.
E 161b - luteina - żółty, naturalny barwnik występujący w
roślinach. W produkcji wytwarzany z traw. Używany jest stosunkowo rzadko w
zupach i napojach alkoholowych.
E 161c - kryptoksantyna – naturalny barwnik nadający kolor żółty,
otrzymuje się go z roślin z rodziny Physalis . Stosowany jest dość rzadko.
Wykorzystuje się go wyłącznie do produkcji słodyczy. Dozwolona dzienna dawka
wynosi do 5 mg/kg masy ciała. Efekty uboczne jak do tej pory są nieznane.
E 161d - rubiksantyna - czerwony, naturalny barwnik obecny w
roślinach,, który produktom nadaje barwę żółtą. Na skale produkcyjną
otrzymywany z roślin z rodziny Rosa. Stosunkowo rzadko stosowany. Dozwolona
dawka dziennego spożycia wynosi do 5 mg/kg masy ciała. Przy przestrzeganiu tej
ilości nie zanotowano żadnych skutków ubocznych.
E 161e - Wioloksantyna – jest to naturalny barwnik obecny w
roślinach, nadający produktom kolor żółty. Na skale produkcyjna otrzymywany z
roślin z rodzinyViola . Jego dzienne spożycie nie powinno przekraczać 5 mg/kg
masy ciała. Nie zanotowano efektów ubocznych w wyniku spożycia tej substancji.
E 161f - Rodoksantyna - naturalny barwnik obecny w roślinach i ptakach.
Na skale produkcyjna otrzymywany z rożnych gatunków roślin. Nadaje on żółtą
barwę produktom, do których dodawany. Używany jest stosunkowo rzadko. Dawka,
która jest dozwolona w codziennym spożyciu wynosi 5 mg/kg masy ciała. Efekty
uboczne są nieznane.
E 161g - Kantaksantyna - jest to naturalny, pomarańczowy barwnik
obecny w roślinach i ptakach. Na skale produkcyjna otrzymywany z grzybów i piór
flamingów. Dzienna dawka dozwolona w codziennym spożyciu wynosi do 0.03 mg/kg
masy ciała. Kantaksantyna stosowana jest m.in. w tabletkach opalających, po których
stosowaniu mogą wystąpić problemy ze wzrokiem.
E161h - Citranaksantyna - jest to barwnik występujący w roślinach,
nadający żywności żóltą barwę. Choć skutki uboczne po stosowaniu tego dodatku
są nieznane to jest on rzadko używany. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi do
0.4 mg/kg masy ciała.
E 162 - Betanina, czerwień buraczana - czerwony, naturalny
barwnik. Występuje w czerwonych burakach. Jest dodawany do przetworów
owocowych. Jego dzienne spożycie nie zostalo sprecyzowane, gdyż całkowicie
zostaje wydalany z organizmu z moczem i nie powoduje skutków ubocznych.
E 163 - antocyjany - barwniki naturalne, nadają żywności różne
odcienie czerwonego. Występują w winogronach i jagodach. Używane są w napojach,
konserwach owocowych, a także w słodyczach. Mamy kilka typów tych związków:
Funkcje i cechy charakterystyczne:
E163a (cyjanidyna): czerwona barwa żywności
E163b (delfinidyna): niebieska barwa żywności
E163c (malwidyna): fioletowa barwa żywności
E163d (pelargonidyna): pomarańczowa barwa żywności
E163e (peonidyna): czerwono-brązowa barwa żywności
E163f (petunidyna): ciemno czerwona barwa żywności
Dopuszczalna dzienna dawka została ustanowiona tylko dla E163(ii) i wynosi ona do 2,5 mg/kg masy ciała. Efektów ubocznych nie zanotowano.
Funkcje i cechy charakterystyczne:
E163a (cyjanidyna): czerwona barwa żywności
E163b (delfinidyna): niebieska barwa żywności
E163c (malwidyna): fioletowa barwa żywności
E163d (pelargonidyna): pomarańczowa barwa żywności
E163e (peonidyna): czerwono-brązowa barwa żywności
E163f (petunidyna): ciemno czerwona barwa żywności
Dopuszczalna dzienna dawka została ustanowiona tylko dla E163(ii) i wynosi ona do 2,5 mg/kg masy ciała. Efektów ubocznych nie zanotowano.
E 170 - węglan wapnia - jest to biały barwnik, stosowany jako
substancja przeciwzbrylająca, w środkach farmaceutycznych ( substancja
wypelniająca), a także przy produkcji past do zębów (środek ścierny), czy
kalcpiryna (substancja osłonowa). Nie zanotowano efektów ubocznych w wyniku
jego stosowania. Jego stosowanie jest bardzo powszechne, a ilość jaką możemy użyć
w ciągu doby nie została ustalona.
E 171 - dwutlenek tytanu - biały pigment, stosowany w produkcji
gumy do żucia, drażetki, pasty do zębów (czynnik wybielający w pastach do
zębów).
Ma szerokie zastosowanie. Skutki uboczne nie zostały jak do tej pory zgłoszone.
Ma szerokie zastosowanie. Skutki uboczne nie zostały jak do tej pory zgłoszone.
E 172 - wodorotlenek żelaza - brunatny pigment naturalny,
produkowany z żelaza w proszku. Rzadko stosowany, głównie przy produkcji
sztucznych osłonek do kiełbas.
E172(i) czarny tlenek żelaza
E172(ii) czerwony tlenek żelaza
E172(iii) żółty tlenek żelaza
Dopuszczalne dzienne spożycie zostało ograniczone do 0,5 mg/kg masy ciała. Efektów ubocznych nie zanotowano.
E172(i) czarny tlenek żelaza
E172(ii) czerwony tlenek żelaza
E172(iii) żółty tlenek żelaza
Dopuszczalne dzienne spożycie zostało ograniczone do 0,5 mg/kg masy ciała. Efektów ubocznych nie zanotowano.
E 173 - glin, aluminium (metaliczne) - jest to naturalny barwnik
metaliczny, który wykorzystywany jest często do dekoracji słodyczy. Nie
stwierdzono jak do tej pory efektów ubocznych stosowania tego dodatku. Również
nie określono dozwolonej dawki spożycia w ciągu dnia.
E 174 - srebro - srebrny, naturalny barwnik metaliczny; wyroby
cukiernicze. Stosowany tylko do pokrywania powierzchni, choć stosowany rzadko.
Na temat efektów ubocznych nie zanotowano żadnych doniesień.
E 175 - złoto - naturalny metal w kolorze złota. W Polsce
spotykane w likierze Goldwasser. Nie ma określonej możliwej dawki do spożycia w
ciągu dnia oraz nie znane są efekty uboczne.
E 180 - pigment rubinowy, czerwień litolowa - czerwony,
syntetyczny barwnik azowy, zawierający jony glinu i wapnia. Używa się go do
osłonek woskowych serów twardych. Jego dopuszczalne dzienne spożycie wynosi do
1.5 mg/kg masy ciała. Jak do tej pory efekty uboczne są nieznane.
E 181 - Taniny - naturalny żólto-bialy barwnik, stosowany głownie
jako aromat maślany, czy orzechowy w napojach i wyrobach cukierniczych. Na
skalę przemysłową wytwarzane z żołędzi lub produkowane syntetycznie. Do efektów
ubocznych raczej nie dochodzi, ale jeśli przesadzimy ze stężeniem to może to
doprowadzić do problemów żołądkowych, bądź ucisku tętnic.
Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz
Komentarze
Prześlij komentarz