JAJKA


 Umiarkowanie kaloryczne jajko jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego zwierzęcego białka z bardzo pozytywnym profilem tłuszczowym. Tworzą go bowiem przede wszystkim kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone, które odgrywają kluczową rolę we wspomaganiu odporności, redukowaniu stanów zapalnych, a także podtrzymywaniu kondycji tkanek, m.in. skóry i naczyń krwionośnych.
Na uwagę zasługuje fakt, że jajko kurze jest jednym z najlepszych źródeł choliny, związku zaliczanego do grupy witamin B i odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, zdrowie serca i systemu nerwowego oraz przepuszczalność błon komórkowych. Wysoka podaż choliny w czasie ciąży zmniejsza ryzyko rozwoju wad wrodzonych cewy nerwowej.
Poza tym jajka kurze bogate są w tłuszcze, białko, węglowodany, cukry, witaminy - witamina A, witaminy z grupy B (witaminy B1, B2, B3, B5, B4, B6, B9 i B12), witamina D, E i K oraz minerały - cynk, fosfor, jod, mangan, potas, selen, sód, wapń i żelazo.



Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz

Komentarze

Popularne posty