JAJKA
Umiarkowanie kaloryczne jajko jest bardzo dobrym źródłem
pełnowartościowego zwierzęcego białka z bardzo pozytywnym profilem tłuszczowym.
Tworzą go bowiem przede wszystkim kwasy tłuszczowe jednonienasycone i
wielonienasycone, które odgrywają kluczową rolę we wspomaganiu odporności,
redukowaniu stanów zapalnych, a także podtrzymywaniu kondycji tkanek, m.in.
skóry i naczyń krwionośnych.
Na uwagę zasługuje fakt, że jajko kurze jest jednym z najlepszych
źródeł choliny, związku zaliczanego do grupy
witamin B i odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, zdrowie serca
i systemu nerwowego oraz przepuszczalność błon komórkowych. Wysoka podaż
choliny w czasie ciąży zmniejsza ryzyko rozwoju wad wrodzonych cewy nerwowej.
Poza tym jajka kurze bogate są w tłuszcze, białko, węglowodany,
cukry, witaminy - witamina A, witaminy z grupy B (witaminy B1, B2, B3, B5, B4,
B6, B9 i B12), witamina D, E i K oraz minerały - cynk, fosfor, jod, mangan,
potas, selen, sód, wapń i żelazo.
Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz
Komentarze
Prześlij komentarz