UBYTKI = PRÓCHNICA

Prawie każdy z pacjentów ma lub miał ubytki spowodowane próchnicą. Jednakże widoczne ubytki to późniejszy etap rozwoju próchnicy. Tak naprawdę zaczyna się ona niepostrzeżenie. Bakterie znajdujące się w jamie ustnej rozkładają pokarmy, w wyniku czego tworzą się kwasy, które niszczą szkliwo. Najpierw staje się one porowate, dochodzi do wytrącania się związków wapnia i jego osłabienia, pojawiają się mikroubytki. Gdy nie podejmiemy działań, ubytki się pogłębiają, a w końcowej fazie próchnicy dochodzi nawet do utraty korony zęba. Owszem, rozwojowi próchnicy sprzyja nasza dieta bogata w cukry, niektórzy mają naturalne predyspozycje w postaci słabego szkliwa, ale próchnicy można uniknąć i nie jest to dla pacjenta wyjątkowo skomplikowane. Wystarczy przestrzegać kilku zasad, wśród których najważniejsza to właściwa higiena jamy ustnej. Powinniśmy szczotkować zęby przynajmniej 2-3 razy dziennie. Ważna właściwie jest nie tyle ilość, co jakość szczotkowania. Higienistka stomatologiczna w gabinecie może nauczyć nas odpowiednich technik. Wiele problemów z zębami bierze się stąd, że nie potrafimy ich dokładnie myć. Nie możemy także polegać tylko na szczoteczce. No i zwracajmy uwagę na to, by minimalizować ilość cukrów w naszej diecie, za to jeść dużo produktów bogatych w wapń.


Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz

Komentarze

Popularne posty