BARWNIKI SPOŻYWCZE
Szkodliwe barwniki spożywcze
E 102 – tartrazyna. Barwnik stosowany w oranżadach, ekstraktach
owocowych, napojach, zupach i deserach w proszku, musztardach, dżemach, a także
w sztucznym miodzie. Badania wykazały, że spożywanie tego barwnika może
wywoływać oraz nasilać objawy astmy, a także być przyczyną nerwowości,
nadpobudliwości, braku koncentracji i stanów depresyjnych.
E 104 – żółcień chinolinowa. Barwnik ten odpowiedzialny jest za
uzyskanie koloru zielonkawo – żółtego. Dodawany jest do gazowanych napojów,
galaretek, lodów, tabletek na kaszel. Podejrzewa się, iż E 104 może przyczyniać
się do raka wątroby. Powinny go unikać szczególnie osoby uczulone na aspirynę
oraz astmatycy.
E 110 – żółć pomarańczowa. Dodatek ten znajduje się głównie w
gumach do żucia, zupach w proszku, marmoladach, musztardzie, na powłokach
tabletek, a także w płatkach zbożowych. Barwnik ten może być przyczyną reakcji
alergicznych w postaci astmy oraz pokrzywki, a także przyczyniać się do rozwoju
raka nerek.
E 122 – azorubina. Czerwony barwnik azowy, dodawany do napojów,
lodów, budyniów, dżemów wiśniowych oraz rożnego rodzaju wyrobów cukierniczych i
piekarniczych. Jest niebezpieczny dla astmatyków oraz może wywoływać nadpobudliwość.
E 123 – amarant. Jest to barwiący dodatek do ciast w proszku,
płatków śniadaniowych, kawiorze, przetworach na bazie czarnej porzeczki,
kolorowych napojów alkoholowych (np. do barwienia wina). Jest to barwnik, który
ma działanie mutagenne i może być przyczyną powstania nowotworów. Unikać go
powinni astmatycy.
E 124 – czerwień koszenilowa. Czerwony barwnik dodawany do
deserów, lodów, kolorowych napojów oraz różnych wyrobów cukierniczych i
piekarniczych. E 124 może wywoływać reakcje alergiczne u astmatyków oraz być
przyczyną nadpobudliwości.
E 127 – erytrozyna. Zawierają go przetwory z owoców (w puszkach),
głównie z wiśni, ciasta w proszku oraz herbatniki. Erytrozyna może wywoływać
silne alergie. Jest niewskazany dla osób mających problemy z tarczycą.
E 131 – błękit patentowy. Używany jest do barwienia słodyczy,
lodów. Barwnik ten powoduje uwalnianie histaminy, dlatego niewskazany jest dla
alergików.
E 133 – błękit brylantowy. Jest dodawany do warzyw konserwowych.
Powinny go unikać osoby z zespołem jelita drażliwego, gdyż barwnik ten wywołuje
problemy trawienne, refluks.
E 142 – zieleń brylantynowa. To barwnik dodawany do konserwowanego
groszku, sosach miętowych, sernikach w proszku, kremach i innych słodyczach.
Może wywoływać alergie oraz nasilać astmę, a także być przyczyną nadpobudliwości.
E 154 – brąz FK. Barwnik stosowany konserwach rybnych i wędzonych
śledziach. Zbyt duża jego ilość w organizmie może powodować odkładanie się
barwnika w nerkach oraz naczyniach limfatycznych.
Barwniki nieszkodliwe. Barwniki zaliczane do grupy nieszkodliwych
pozyskiwane są głównie z naturalnych związków.
Uznane
są za nieszkodliwe dla naszego zdrowia.
E
100 – kurkumina
E
101 – ryboflawina
E
132 – indygotyna
E140
– chlorofile
E
160 – kartenoidy
E
161 – ksantofil
E
162 – betanina, czerwień buraczana
E
163 – antocyjany
E
170 – węglan wapnia
Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz
Komentarze
Prześlij komentarz