RÓWNOWAGA KWASOWO-ZASADOWA



Stan równowagi kwasowo-zasadowej osiągamy, kiedy zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45. Większe pH oznacza przewagę składników zasadowych, mniejsze - przewagę składników kwaśnych.

Niebezpieczne dla organizmu zachwianie równowagi występuje przy pH mniejszym niż 6,8 i większym niż 7,8 (dla krwi). W skrajnych przypadkach białka ulegają denaturacji, przestają działać enzymy komórkowe, ustaje wymiana gazów oddechowych. 

Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadowica. W obu przypadkach jest to stan zagrażający życiu, w którym dochodzi do zaburzeń odczynu pH krwi. 

Zasadniczy wpływ na zachowanie równowagi w naszym organizmie ma dieta, która w dzisiejszych czasach poprzez nasze złe nawyki żywieniowe zmierza ku zakwaszaniu organizmu. 


Produkty, jakie spożywamy, na co dzień możemy podzielić na kwasotwórcze i alkalizujące:

Produkty kwasotwórcze:
kasza jęczmienna ,
płatki owsiane,
ryż,
makaron,
mięso wieprzowe,
mięso wołowe,
jaja,
ser tylżycki.


Produkty alkalizujące:
mleko,
buraki,
ziemniaki,
marchew,
pomidory,
sałata,
ogórki,
kapusta,
czarne porzeczki,
wiśnie,
gruszki,
truskawki.


Wszystkie spożywane przez nas produkty są trawione i rozkładane w różny sposób. Proces trawienia to dla naszego organizmu ciężka praca, której zazwyczaj nie doceniamy. I tak węglowodany są przetrawiane w środowisku zasadowym, natomiast białko - w kwaśnym. Dlatego trawienie węglowodanów zaczyna się już w jamie ustnej, a trawienie białka dopiero w żołądku. Jeśli w czasie posiłku zjadamy jednocześnie produkty białkowe i węglowodany, to nasz układ trawienny ulega mocnemu przeciążeniu, co objawia nam się zgagą, wzdęciem, zaburzeniami trawienia oraz zmęczeniem.

Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz

Komentarze

Popularne posty