Jama ustna jest początkiem przewodu pokarmowego. Jej zadaniem jest
pobieranie pokarmu, zwilżanie pokarmu śliną, żucie, formowanie i przesuwanie
pokarmu, faza przygotowawcza do połykanie. Dodatkowo w jamie ustnej mieści się
narząd smaku – kubki smakowe, a także bierze ona udział w artykulacji dźwięku i
oddychaniu.
Jamę ustną możemy podzielić na
przedsionek i jamę ustną właściwą.
PRZEDSIONEK
Przestrzeń ograniczona od przodu
przez wargi i policzki, od tyłu natomiast przez wyrostki zębodołowe. Górne i
dolne sklepienie przedsionka tworzy błonę śluzowa policzków i warg, która
zagina się i przechodzi w błonę śluzową wyrostów zębodołowych. W przedsionku
znajdują się wędzidełka warg oraz policzków oraz na wysokości górnego trzonowca
„6” ujście ślinianki przyusznej.
JAMA USTNA WŁAŚCIWA
Znajduje się w niej język.
Ograniczona od przodu przez wyrostki zębodołowe, od tyłu przez podniebienie
miękkie wraz z języczkiem podniebiennym, od góry przez podniebienie a od dołu
przez dno jamy ustnej.
Na jamę ustną składają się:
wargi, policzki, podniebienie, język oraz dno jamy ustnej.
WARGI – LABIA
Warga górna i dolna – ograniczają
szparę ust, łączą się bokami tworząc kąciki ust. Utworzone z mięśni –
największy mięsień okrężny ust. Część zewnętrzna pokryta skórą, a wewnętrzna
błoną śluzową. Przejście skóry w błonę śluzową nazywamy czerwienią warg – jest
to część pośrednia. Część skórna zawiera włosy, gruczoły potowe i łojowe i jest
pokryta nabłonkiem wielowarstwowym płaskim rogowaciejącym. Część pośrednia pokryta
nabłonkiem wielowarstwowym płaskim, pod nabłonkiem znajduje się warstwa tkanki
łącznej z unaczynionymi brodawkami. Część pośrednia zawiera tylko gruczoły
łojowe, które zapobiegają wyschnięciu. Miejsce
przejścia czerwieni warg w błonę śluzową warg nazywamy Smugą Kleina.
POLICZKI – BUCCAE
Warstwy policzka patrząc od
zewnątrz: skóra – włosy, gruczoły łojowe i potowe, tkanka tłuszczowa, powięź
policzkowo-gardłowa, mięsień policzkowy, warstwa gruczołów policzkowych
mieszanych, błona śluzowa pokryta nierogowaciejącym nabłonkiem wielowarstwowym
płaskim, bez warstwy ziarnistej.
PODNIEBIENIE – PALLATUM
Twarde: stanowi sklepienie
jamy ustnej. Podniebienie twarde pokryte jest rogowaciejącym nabłonkiem
wielowarstwowym płaskim, posiada także warstwę ziarnistą, co daje bladoróżowe
zabarwienie. W linii pośrodkowej występuje szew podniebienny, a bezpośrednio za
powierzchnią podniebienną siekaczy górnych pośrodkowo – brodawka przysieczna. W
przedniej części podniebienia twardego błona śluzowa jest silnie zrośnięta z
kością, w dalszej części miedzy błoną śluzową a okostną znajduje się jeszcze
warstwa gruczołów podniebiennych.
Miękkie: błona śluzowa
górna i dolna, mięsień, rozcięgno i gruczoły. Tylny brzeg podniebienia
miękkiego zakończony jest wolno zwisającym języczkiem podniebiennym, od którego
rozpoczynają się łuki podniebienie. Pomiędzy łukami leża migdałki podniebienne.
JĘZYK – LINGUAE
Zbudowany z mięśni ułożonych
poprzecznie. Podłużnie pokryty jest błoną śluzową. Język posiada trzy
zasadnicze funkcje: mowa, żucie i połykanie. Wyróżniamy w języku: nasadę, trzon
i koniec języka. Na języku znajdują się także brodawki.
Nasada języka: przytwierdzona
do dna jamy ustnej. Na powierzchni grzbietowej posiada liczne wyniosłości błony
śluzowej tworząc migdałem językowy.
Trzon języka: wyróżniamy
tu powierzchnie grzbietową – pokrytą nabłonkiem wielowarstwowym płaskim
rogowaciejącym i silnie przytwierdzoną do mięśni, oraz powierzchnię brzuszną –
bogato unaczynioną, pokrytą nabłonkiem nierogowaciejącym. Trzon oddzielony od
nasady bruzdą graniczną w kształcie litery V.
Brodawki języka: wyróżniamy
cztery rodzaje brodawek; nitkowate – najliczniejsze,
stale rosnące – najwyższe w środkowej części języka, niższe po bokach, pokryte
nabłonkiem rogowaciejącym, pełną funkcje jedynie mechaniczną; grzybowate – występujące głównie na
końcu i brzegach języka, o kształcie grzybka, na górnej powierzchni posiada
kubki smakowe tak, więc posiadają funkcje smakową oraz mechaniczną; okolone – największe, w ilości 7-14
sztuk, ułożone w kształcie litery V przed bruzdą graniczną, pokryte nabłonkiem
nierogowaciejącym, posiadają jedynie funkcje smakową – kubki smakowe występują
ma bocznych ścianach brodawek; liściaste
– zgromadzone na brzegach i tylnej części grzbietu języka, zawierają kubki
smakowe – wiec posiadają funkcje smakową.
Zatem ułożenie kubków smakowych,
co zarazem idzie czucie smaku wygląda w sposób następujący:
- koniec języka – smak słodki,
- brzegi języka – smak kwaśny i słony,
- nasada języka – smak gorzki,
- cały język – smak umami
W tym miejscu warto wspomnieć o fałdzie podjęzykowym. Zbudowany jest ze
ślinianki podjęzykowej, która uwypukla błonę śluzową. Fałdy podjęzykowe łączą
się w linii pośrodkowej na tzw. mięsku podjęzykowym, gdzie znajdują się ujścia
przewodów ślinianki podjęzykowej (Bartoliniego) i podżuchwowej (Whartona).
DNO JAMY USTNEJ – FUNDUS ORIS
Dno jamy ustnej znajduje się
pomiędzy dolną powierzchnią języka a żuchwą. Podstawę dna tworzy mięśnie, które
stanowią przeponę jamy ustnej. Pokryte jest nabłonkiem wielowarstwowym płaskim
nierogowaciejącym. W linii pośrodkowej przedzielone jest wędzidełkiem języka.
Paulina Mintzberg-Wachowicz
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńNaprawdę świetnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie to zosatło opisane.
OdpowiedzUsuń