Powszechnie wiadomo,
że prawidłowa dieta sprzyja w utrzymaniu zdrowej jamy ustnej. Oto kilka
wskazówek.
Aby zmniejszyć ryzyko przebarwień, próchnicy i płytki
nazębnej oraz zapobiec rakowi jamy ustnej zastąp kawę, alkohol oraz napoje
słodzone i kwaśne – wodą.
Jedzenie warzyw, produktów pełnoziarnistych – bogatych w
kwasy omega i proteiny spowoduje, że dziąsła i jama ustna będzie bardziej
odporna na stany zapalne i bakterie.
Zmniejszenie ataku kwasów i bakterii, a w konsekwencji
próchnicy i stanów zapalnych zapewni prawidłowa higiena jamy ustnej oraz
ograniczenie podjadania między posiłkami.
Używanie naturalnych zamienników cukru rafinowanego tj. cukru trzcinowego, ksylitolu, unikniemy
pustych kalorii oraz zmniejszymy ryzyko próchnicy i bakterii.
Sylwia Drobik, Paulina
Mintzberg-Wachowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz