wtorek, 1 września 2015

PRAWIDŁOWA DIETA



Powszechnie wiadomo, że prawidłowa dieta sprzyja w utrzymaniu zdrowej jamy ustnej. Oto kilka wskazówek. 


Aby zmniejszyć ryzyko przebarwień, próchnicy i płytki nazębnej oraz zapobiec rakowi jamy ustnej zastąp kawę, alkohol oraz napoje słodzone i kwaśne – wodą.
Jedzenie warzyw, produktów pełnoziarnistych – bogatych w kwasy omega i proteiny spowoduje, że dziąsła i jama ustna będzie bardziej odporna na stany zapalne i bakterie.
Zmniejszenie ataku kwasów i bakterii, a w konsekwencji próchnicy i stanów zapalnych zapewni prawidłowa higiena jamy ustnej oraz ograniczenie podjadania między posiłkami.
Używanie naturalnych zamienników cukru rafinowanego tj. cukru trzcinowego, ksylitolu, unikniemy pustych kalorii oraz zmniejszymy ryzyko próchnicy i bakterii.
Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz