1. OWOCE:
jabłka najzdrowsze dla zębów. Są nie za słodkie, nie za kwaśne, dostarczają
cennych składników i spełniają dodatkowo ważną funkcję: naturalnie oczyszczają
jamę ustną. Jedząc jabłko, pobudzamy wydzielanie śliny, która wypłukuje resztki
jedzenia z przestrzeni między zębami i chroni zęby przed działaniem cukrów i
kwasów.
2. JOGURTY I
SERY chronią przed demineralizacją. Bogatym źródłem wapnia są jogurty naturalne
bez dodatku cukru. Zawarte w nich bakterie kwasu
mlekowego dodatkowo wpływają korzystnie na prawidłową florę przewodu
pokarmowego, w tym jamy ustnej. Prawidłowa flora bakteryjna w ustach zmniejsza
ryzyko zakażeń grzybiczych i jest naturalną ochroną przed szkodliwymi
bakteriami.
3. WARZYWA. Kalarepa, marchew,
rzodkiewka, seler naciowy, jedzone na surowo, w naturalny sposób usuwają osad i
płytkę nazębną, chroniąc przed próchnicą i chorobami przyzębia. Gryzienie
twardych warzyw jest znakomitym masażem dla dziąseł, dzięki czemu rzadziej
chorują. Zaletą warzyw jest również to, że nie narażają szkliwa zębów na
szkodliwe działanie kwasów i cukrów.
4. RYBY: nie takie złe ości! :) Zawierają
trzy ważne składniki: wapń, fosfor i witaminę D, od których zależy gospodarka
wapniowo-fosforanowa w organizmie i kondycja zębów ryby to również ważne kwasy
omega-3, które wspomagają przyswajanie wapnia. Dlatego osoby, które często
jedzą ryby, zwykle mają mocne i zdrowe zęby. Wapń jest głównie w ościach –
sardynki, szprotki czy tuńczyka z puszki zjadajmy więc ze szkieletami.
5. PIECZYWO PEŁNOZIARNISTE. Jest
w nim dużo magnezu, który zapobiega próchnicy, pod warunkiem że dostarczy się
go 2 razy mniej niż wapnia. W ziarnach zbóż jest też fosfor, niezbędny do
właściwej mineralizacji zębów. Ponadto jedzenie razowego chleba zwiększa
produkcję śliny, co działa ochronnie na zęby poprzez wymywanie przyczepionych
do zębów resztek pokarmu.
6.ZIELONA HERBATA. Zawarte w niej
związki polifenolowe hamują rozwój bakterii w jamie ustnej i chronią błonę
śluzową przed zakażeniami. Ze względu na dużą zawartość fluoru (szklanka
herbaty dostarcza do 0,2 mg tego pierwiastka) herbata wzmacnia szkliwo i
utrudnia tworzenie się płytki nazębnej. Pomaga walczyć z próchnicą i chorobami
przyzębia w każdym wieku. Warto ją pić, mimo że podobnie jak jej czarna odmiana
pozostawia na zębach osad.
7. ALGI, WODOROSTY MINERAŁY I
DOBRE BAKTERIE. Zawierają mnóstwo makro- i mikroelementów, w tym ważnego dla
zębów wapnia, fosforu, fluoru, wysokiej jakości białka, a także witamin. W niektórych
algach (np. wakame, hijiki) jest 10 razy więcej wapnia niż w mleku. Dodatkowo
na powierzchni tych roślin rozwijają się bakterie, które produkują enzymy
chroniące zęby przed rozwojem próchnicy i zakażeniami błony śluzowej jamy
ustnej. Wodorosty można jeść na surowo, podsmażać, gotować.
Sylwia
Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz