NEGATYWNE SKUTKI NADMIERNEGO ŻUCIA GUMY
Działanie przeczyszczające. Producenci gum do
żucia umieszczają taką informację na opakowaniach j est konsekwencją obecności
słodzików jak ksylitol, sorbitol, czy fenyloalaniny.
Znane są doskonale kontrowersyjne opinie na temat
tych środków. Mimo, że oficjalnie aspartam uznany jest jako bezpieczny przy
obecnej wartości akceptowanego dziennego spożycia (ADI na poziomie 40 mg/kg
m.c./dzień) naukowcy wciąż przed nim ostrzegają. Badania dowodzą, że nadmierne spożycie aspartamu może powodować m.in.
bóle i zawroty głowy, nudności, wysypkę, napady epilepsji, drętwienia, skurcze
mięśni, bóle stawów, przybieranie na wadze, depresje, bezsenność, problemy z
widzeniem, utratę słuchu, smaku, pamięci, trudności z oddychaniem czy problemy
z mową. Podczas żucia gumy następuje wysłanie sygnałów, że do organizmu
wprowadzony będzie pokarm. Stymuluje to produkcję enzymów i kwasów, które są
wykorzystywane w procesie trawienia. W konsekwencji długotrwałe żucie gumy może
doprowadzić do nadprodukcji kwasu żołądkowego, przez co rośnie ryzyko
występowania wrzodów żołądka.
Ponadto żując gumę
przełykamy więcej powietrza, które może przyczynić się do powstawania wzdęć,
bólu brzucha, a nawet zespołu jelita drażliwego (IBS). Ważne Gumy są wytwarzane przy użyciu sztucznych polimerów
i lateksu, po połknięciu mogą być uciążliwe dla żołądka. Dysfunkcja układu
stomatognatycznego. Zbyt częste i długotrwałe żucie gumy może być przyczyną
zaburzeń w funkcjonowaniu stawów skroniowo-żuchowego i związanych z nimi
mięśni. Najczęstszymi, występującymi dysfunkcjami są bóle w okolicy stawu
skroniowo-żuchowego, wzmożone napięcie mięśni żucia, otwarcie jamy ustnej
powyżej 5 cm, a także asymetria przemieszczeń głów żuchwy – Burksizm.
Stwierdzono, że żucie
gumy o miętowym smaku sprawia, że częściej sięgamy po żywność typu fast food,
słodycze i chipsy. Naukowcy uważają, że mięta odczuwana w jamie ustnej po
użyciu gumy nadaje owocom i warzywom gorzki smak, przez co rzadziej sięgamy po
te produkty. Ważne Aby ograniczyć apetyt lepiej wypijać przed posiłkiem
szklankę wody lub filiżankę zielonej herbaty. Uwalnianie rtęci do organizmu.
Niektóre plomby dentystyczne znane jako amalgamatowe wypełnienia składają się z
srebra, cyny i rtęci. Podczas żucia gumy następuje uwalnianie zawartej w takich
plombach rtęci, która przedostaje się do organizmu.
Sylwia
Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz
Komentarze
Prześlij komentarz