Badanie opublikowane w
„General Dentistry”potwierdza to, że słodkie i gazowane napoje są główną
przyczyną próchnicy jest znane od dawna.
Również sposób, w jaki
pijemy wpływa na rozwój próchnicy. Wiele osób nim przełknie napój, ma zwyczaj
trzymania go w ustach w specyficzny sposób.
Badanie przeprowadzone
u dwóch osób w przypadkach klinicznych z zaawansowaną próchnicą i regularnie
pijących napoje wykazały znaczne różnice. Pierwsza osoba miała zwyczaj
trzymania łyku napoju w głębi ust, po prawej stronie i tam była skoncentrowana
próchnica. Druga osoba miała zwyczaj ssania płynu SŁOMKĄ trzymaną w ustach, a
jej próchnica dotyczyła siekaczy. Wywnioskowano, że strategia picia i
przełykania są elementem kluczowym rozwoju próchnicy.
Chociaż jedynym
sposobem na uniknięcie próchnicy jest niespożywanie wymienionych napojów, jest
też prawdopodobne, że użycie słomki może zminimalizować szkody. Należy też
unikać trzymania napoju w głębi ust przed połknięciem go.
Sylwia Drobik, Paulina
Mintzberg-Wachowicz
Cukier cukier i jeszcze raz cukier. Oraz nieprawidłowe mycie zębów. Koniecznie trzeba regularnie odwiedzać https://www.dentystagdynia.pl/oferta/chirurgia-stomatologiczna/ , by sprawdzać czy się jakaś próchnica nie pojawiła. I najlepiej ograniczyć cukier w diecie. Gabinet też świadczy usługi z zakresu chirurgii stomatologicznej gdyby była potrzeba ekstrakcji zęba
OdpowiedzUsuń