piątek, 14 maja 2021

JĘZYK

W nabłonku pokrywającym boczne części brodawki znajdują się liczne kubki smakowe, w liczbie około 250. W otoczeniu brodawek liściastych są gruczoły produkujące wydzielinę surowiczą a ich części wydzielnicze znajdują się między pęczkami włókien mięśni języka.

Kubek smakowy jest specjalnym organem odpowiedzialnym za odczuwanie smaku. Kubki smakowe są zlokalizowane głównie dookoła ścian brodawek okolo­nych, w mniejszej liczbie na górnej powierzchni brodawek grzybowatych, w bocznych ścianach brodawek liściastych, w błonie śluzowej miękkiego podniebienia i w powierzchni językowej nagłośni. W jamie ustnej znajduje się około 9000 takich organów.

Mechanizm działania kubków smakowych polega na tym, że drobne cząstki danej substancji dostają się na mikrokosmki komórek smakowych i drażniąc je, wywołują wrażenie smaku, które dają zakończenia odpowiednich nerwów. Kubki smakowe odbierają i przekazują bodźce smakowe tylko substancji płynnych, natomiast możliwy jest odbiór wrażeń smakowych również pokarmów nie rozpuszczających się w jamie ustnej, dzięki współdziałaniu zmysłu węchu, dotyku, czucia, ciepła i zimna i to daje pełnię odczuć smakowych.

Receptory smakowe języka człowieka rozpoznają następujące cztery rodzaje smaków: słodki, słony, gorzki i kwaśny. Niektórzy dodają, jeszcze smak „alkaliczny” albo „metaliczny”, jednak nie udowodniono ich istnienia. 


 

Szczególnym odczuwaniem 4 podstawowych smaków charakteryzują się na­stępujące okolice języka:

słony – brzegi i koniec języka,

gorzki – nasada języka,

słodki – koniec języka,

kwaśny – brzegi języka.

 

Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz