Myć ręce należy nie tylko ze względu na ich estetykę
gdyż nawet pozornie czyste dłonie mogą być pokryte szkodliwymi bakteriami,
które z kolei mogą przyczynić się do powstania bądź rozprzestrzeniania różnorakich
infekcji. A łatwo jest wprowadzić te szkodliwe mikroorganizmy do naszego ciała
jedząc np. lody z wafelkiem, frytki, chipsy, orzeszki, owoce .Ponadto wiele
osób nie dba wystarczająco o higienę
swoich rąk po skorzystaniu z publicznej toalety a przede wszystkim
nawet jeśli tak to wykonuje to symbolicznie, niedokładnie. Przykładem takiego
zachowania może być łatwe do zaobserwowania dotykanie brudnego
kranu świeżo zdezynfekowaną dłonią w celu zakręcenia płynącej wody. Obecnie
na skórze rąk wyróżnia się dwie grupy bakterii:
- Bakteryjna flora przejściowa
Drobnoustroje
występujące okresowo, zazwyczaj nierozmnażające się na dłoniach - są
bardzo chorobotwórcze. Pojawiają się na skutek kontaktu ze środowiskiem i są
bardzo łatwe do usunięcia za pomocą środków myjących.
- Bakteryjna flora stała (osiadła)
Trudna do
usunięcia i wysoko chorobotwórcza grupa bakterii. Znajduje się w gruczołach łojotokowych, potowych i
mieszkach włosowych, czyli w miejscach trudno dostępnych podczas mycia rąk.
SOCJALNE MYCIE RĄK
innym słowy codzienne i rutynowe
mycie rąk stosowane przez większość populacji ludzkiej. Czynność ta polega na: zmoczeniu
dłoni i nadgarstków, nałożeniu odpowiedniej ilości mydła, energicznym
pocieraniu rąk, w celu wytworzenia piany (10-15 sek.), dokładnym spłukaniu wody
z palców (10-15 sek.), wysuszenie rąk za pomocą ręcznika (najlepiej
jednorazowego- ważne). Rutynowe mycie rąk chociaż szybkie i łatwe w wykonaniu
ma jedną wielką wadę - jest niedokładne oraz pomija wiele obszarów dłoni (w tym błony
między palcami, gdzie jest najwięcej poty i gromadzi się najwięcej
drobnoustrojów ze stałej flory bakteryjnej. Poniżej zamieszczam ilustrację
obrazującą to zjawisko.
HIGIENICZNE MYCIE
RĄK- SCHEMAT AYLIFFE'A
Stosowanie schematu
Ayliffe'a podczas mycia rąk gwarantuje nam, że nie pominiemy żadnego
obszaru i wyczyścimy dokładnie nasze dłonie. Oczywiście po myciu nie powinniśmy
dotykać brudnego kranu, aby zakręcić wodę. W tym celu najlepiej obsłużyć kran
za pomocą łokcia bądź jeżeli nie ma takiej możliwości zakręcić wodę
przez papierowy ręcznik. Mycie rąk tą techniką powinno zająć minimum jedną
minutę. W każdym etapie należy wykonać pięć ruchów "tam i z powrotem"
w celu dokładnego dotarcia do miejsc pomijanych. Dla lepszego i dokładniejszego
zdezynfekowania rąk należy
zdjąć biżuterię . Unikajmy mydeł w kostkach, by nie zostawiać na nich poświaty
bakteryjnej. Polecane są mydła w płynie.
- Nanieś odpowiednią ilość środka do
czyszczenia bądź mydła.
- Pocieraj o siebie wewnętrznymi stronami dłoni
oraz ich grzbietami.
- Czyść boczne strony palców pocierając
złożonymi dłońmi z rozszerzonymi palcami.
- Pocieraj wnętrzem jednej dłoni o grzbiet
drugiej a następnie zmień rękę.
- Pod zgiętymi palcami dłoni pocieramy palcami
górną powierzchnie palców.
- Ściśnij kciuk dłoni i wykonuj obrotowe ruchy
wokół kciuka a następnie zmień rękę.
- Pocieraj okrężnie opuszkami jednej dłoni o
wnętrze drugiej a następnie zmień rękę.
Pamiętaj o tym, że w punktach 4,
6, 7 należy wykonać czynność dla innej ręki jeszcze raz.
KIEDY MYĆ RĘCE?
W celu uniknięcia narażenia się
na chorobotwórczy wpływ bakterii ręce powinniśmy myć jak najczęściej. Jeżeli
nie mamy kontaktu ze szczególnie brudnymi obiektami bądź otoczeniem to względna
czystość rąk powinna się utrzymywać do dwóch godzin. Higieniczne mycie
rąk Ayliffe'a w szczególności powinniśmy używać, gdy: po wyjściu z toalety
(szczególnie publicznej), kiedy ręce miały kontakt z ziemią, przed dotykaniem
żywności, przed posiłkiem, przed gotowaniem, po sprzątaniu i wyrzucaniu śmieci,
po kontakcie z krwią, wydalinami lub wydzielinami, po podaniu ręki dużej
liczbie osób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz