poniedziałek, 27 kwietnia 2015

MYCIE RĄK socjalne i higieniczne.


Myć  ręce należy nie tylko ze względu na ich estetykę gdyż nawet pozornie czyste dłonie mogą być pokryte szkodliwymi bakteriami, które z kolei mogą przyczynić się do powstania bądź rozprzestrzeniania różnorakich infekcji. A łatwo jest wprowadzić te szkodliwe mikroorganizmy do naszego ciała jedząc np. lody z wafelkiem, frytki, chipsy, orzeszki, owoce .Ponadto wiele osób nie dba wystarczająco o higienę swoich rąk po skorzystaniu z publicznej toalety a przede wszystkim nawet jeśli tak to wykonuje to symbolicznie, niedokładnie. Przykładem takiego zachowania może być łatwe do zaobserwowania dotykanie brudnego kranu świeżo zdezynfekowaną dłonią w celu zakręcenia płynącej wody. Obecnie na skórze rąk wyróżnia się dwie grupy bakterii:
  • Bakteryjna flora przejściowa
Drobnoustroje występujące  okresowo, zazwyczaj nierozmnażające się na dłoniach - są bardzo chorobotwórcze. Pojawiają się na skutek kontaktu ze środowiskiem i są bardzo łatwe do usunięcia za pomocą środków myjących.
  • Bakteryjna flora stała (osiadła)
Trudna do usunięcia i wysoko chorobotwórcza grupa bakterii. Znajduje się w  gruczołach łojotokowych, potowych  i mieszkach włosowych, czyli w miejscach trudno dostępnych podczas mycia rąk.
SOCJALNE MYCIE RĄK
innym słowy codzienne i rutynowe mycie rąk stosowane przez większość populacji ludzkiej. Czynność ta polega na: zmoczeniu dłoni i nadgarstków, nałożeniu odpowiedniej ilości mydła, energicznym pocieraniu rąk, w celu wytworzenia piany (10-15 sek.), dokładnym spłukaniu wody z palców (10-15 sek.), wysuszenie rąk za pomocą ręcznika (najlepiej jednorazowego- ważne). Rutynowe mycie rąk chociaż szybkie i łatwe w wykonaniu ma jedną wielką wadę - jest niedokładne oraz pomija wiele obszarów dłoni (w tym błony między palcami, gdzie jest najwięcej poty i gromadzi się najwięcej drobnoustrojów ze stałej flory bakteryjnej. Poniżej zamieszczam ilustrację obrazującą to zjawisko.




HIGIENICZNE MYCIE RĄK- SCHEMAT AYLIFFE'A
Stosowanie schematu Ayliffe'a podczas mycia rąk gwarantuje nam, że nie pominiemy żadnego obszaru i wyczyścimy dokładnie nasze dłonie. Oczywiście po myciu nie powinniśmy dotykać brudnego kranu, aby zakręcić wodę. W tym celu najlepiej obsłużyć kran za pomocą łokcia bądź jeżeli nie ma takiej możliwości zakręcić wodę przez papierowy ręcznik. Mycie rąk tą techniką powinno zająć minimum jedną minutę. W każdym etapie należy wykonać pięć ruchów "tam i z powrotem" w celu dokładnego dotarcia do miejsc pomijanych. Dla lepszego i dokładniejszego zdezynfekowania rąk należy zdjąć biżuterię . Unikajmy mydeł w kostkach, by nie zostawiać na nich poświaty bakteryjnej. Polecane są mydła w płynie.
                                 


  1. Nanieś odpowiednią ilość środka do czyszczenia bądź mydła.
  2. Pocieraj o siebie wewnętrznymi stronami dłoni oraz ich grzbietami.
  3. Czyść boczne strony palców pocierając złożonymi dłońmi z rozszerzonymi palcami.
  4. Pocieraj wnętrzem jednej dłoni o grzbiet drugiej a następnie zmień rękę.
  5. Pod zgiętymi palcami dłoni pocieramy palcami górną powierzchnie palców.
  6. Ściśnij kciuk dłoni i wykonuj obrotowe ruchy wokół kciuka a następnie zmień rękę.
  7. Pocieraj okrężnie opuszkami jednej dłoni o wnętrze drugiej a następnie zmień rękę.
Pamiętaj o tym, że w punktach 4, 6, 7 należy wykonać czynność dla innej ręki jeszcze raz.

KIEDY MYĆ RĘCE?

W celu uniknięcia narażenia się na chorobotwórczy wpływ bakterii ręce powinniśmy myć jak najczęściej. Jeżeli nie mamy kontaktu ze szczególnie brudnymi obiektami bądź otoczeniem to względna czystość rąk powinna się utrzymywać do dwóch godzin. Higieniczne mycie rąk Ayliffe'a w szczególności powinniśmy używać, gdy: po wyjściu z toalety (szczególnie publicznej), kiedy ręce miały kontakt z ziemią, przed dotykaniem żywności, przed posiłkiem, przed gotowaniem, po sprzątaniu i wyrzucaniu śmieci, po kontakcie z krwią, wydalinami lub wydzielinami, po podaniu ręki dużej liczbie osób.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz