DLACZEGO CYNK JEST TAK WAŻNY?



Cynk jest bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego ciała. Makroelement ten jest składową lub kofaktorem (czyli substancją niezbędną do przeprowadzenia konkretnej reakcji) ok. 300 enzymów. Bierze udział m.in. w metabolizmie węglowodanów, białek, tłuszczów, przemianach energetycznych oraz syntezie DNA i protein.


Cynk wspiera niespecyficzną odpowiedź immunologiczną organizmu, zwłaszcza działanie neutrofili oraz komórek NK (Natural Killer ). Jest to pierwsza linia obrony organizmu przy zetknięciu z patogenem, jaką wypracował człowiek w toku ewolucji i ma ona charakter ogólny, nie jest nakierowana na konkretnego "intruza". Spadek zawartości cynku w organizmie skutkuje więc zmniejszeniem odporności i co za tym idzie wzrostem podatności na infekcje.

Cynk to także smak, zapach i pamięć. Okazuje się bowiem, że aktywuje on części mózgu odpowiedzialne za te zmysły oraz jest ważny dla przepływu informacji w mózgu. Bez cynku nie przebiega spermatogeneza, owulacja oraz sam proces zapłodnienia. Jest więc konieczny dla prawidłowego działania funkcji rozrodczych. Cynku nie powinno brakować również w diecie przyszłej mamy, gdyż zmniejsza prawdopodobieństwo poronienia. Cynk śmiało można nazwać pierwiastkiem antynowotworowym. Związek ten chroni witaminę E przed utlenianiem, bierze udział w przemianach witaminy A, zmniejsza autooksydację lipidów.

Jeśli zauważasz u siebie pogorszenie apetytu, zaburzenia smaku i węchu, spadek odporności, wypadanie włosów, pęknięcia na paznokciach, zaburzenia cyklu menstruacyjnego, problemy skórne, trudności w gojeniu się ran, obrzęk i zmętnienie rogówki, przewlekłe zmęczenie, depresję lub zaburzenia erekcji, prawdopodobnie twojemu organizmowi brakuje cynku.
 
W przypadku kobiet ciężarnych niedobór tego pierwiastka przyczynia się do zwiększenia ryzyka stanu przedrzucawkowego, poronienia, niskiej masy urodzeniowej u dziecka oraz osłabienia u niego sił motorycznych.

Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz

Komentarze

Popularne posty