DLACZEGO CYNK JEST TAK WAŻNY?
Cynk jest bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego ciała.
Makroelement ten jest składową lub kofaktorem (czyli substancją niezbędną do
przeprowadzenia konkretnej reakcji) ok. 300 enzymów. Bierze udział m.in. w
metabolizmie węglowodanów, białek, tłuszczów, przemianach energetycznych oraz
syntezie DNA i protein.
Cynk wspiera niespecyficzną
odpowiedź immunologiczną organizmu, zwłaszcza działanie neutrofili oraz komórek
NK (Natural Killer ). Jest to pierwsza linia obrony
organizmu przy zetknięciu z patogenem, jaką wypracował człowiek w toku ewolucji
i ma ona charakter ogólny, nie jest nakierowana na konkretnego
"intruza". Spadek zawartości cynku w organizmie skutkuje więc
zmniejszeniem odporności i co za tym idzie wzrostem podatności na infekcje.
Cynk
to także smak, zapach i pamięć. Okazuje się bowiem, że aktywuje on części mózgu
odpowiedzialne za te zmysły oraz jest ważny dla przepływu informacji w mózgu.
Bez cynku nie przebiega spermatogeneza, owulacja oraz sam proces zapłodnienia.
Jest więc konieczny dla prawidłowego działania funkcji rozrodczych. Cynku nie
powinno brakować również w diecie przyszłej mamy, gdyż zmniejsza
prawdopodobieństwo poronienia. Cynk śmiało można nazwać pierwiastkiem
antynowotworowym. Związek ten chroni witaminę E przed utlenianiem, bierze
udział w przemianach witaminy A, zmniejsza autooksydację lipidów.
Jeśli
zauważasz u siebie pogorszenie apetytu, zaburzenia smaku i węchu, spadek
odporności, wypadanie włosów, pęknięcia na paznokciach, zaburzenia cyklu
menstruacyjnego, problemy skórne, trudności w gojeniu się ran, obrzęk i
zmętnienie rogówki, przewlekłe zmęczenie, depresję lub zaburzenia erekcji,
prawdopodobnie twojemu organizmowi brakuje cynku.
W przypadku kobiet ciężarnych niedobór tego
pierwiastka przyczynia się do zwiększenia ryzyka stanu przedrzucawkowego,
poronienia, niskiej masy urodzeniowej u dziecka oraz osłabienia u niego sił motorycznych.
Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz
Komentarze
Prześlij komentarz