Dieta a
próchnica. Występowanie próchnicy ma związek ze spożywaniem węglowodanów -
zwłaszcza pokarmów słodkich. Cukier z pożywienia kontaktujący się bezpośrednio
z powierzchnią zębów, wpływa na zmianę naturalnie występującej w jamie ustnej
flory bakteryjnej.
Cukry podstawą
metabolizmu bakterii. Największy wpływ na rozwój próchnicy ma
dwucukier ̶ sacharoza (glukoza i fruktoza). Rozpuszcza się w wodzie, łatwo
przenika do płytki nazębnej, gdzie jest przetwarzana przez bakterie na kwasy,
które powodują rozpuszczanie szkliwa (zapoczątkowanie próchnicy).
Stanowisko
polskich ekspertów dotyczące zasad żywienia dzieci i młodzieży w aspekcie
zapobiegania chorobie próchnicowej. Badania wykazały, że znacznie
bardziej kariogenne są produkty zawierające sacharozę i jednocześnie skrobię
(np. słodka bułka) niż zawierające tylko sacharozę, oraz produkty zawierające
cukry o odczynie kwaśnym (np. słodzone napoje gazowane lub soki owocowe ‒
wartość pH 2,1 ‒ 4,46).
W
etiopatogenezie choroby próchnicowej znaczenie ma jednak nie tylko to, co jemy,
ale również:
- jak często
spożywamy produkty kariogenne,
- jaka jest
ich konsystencja,
- kiedy je
spożywamy.
Czas
niezbędny do neutralizacji kwaśnego środowiska przez ślinę wynosi:
- ok. 40
minut po spożyciu sacharozy,
- do 2
godzin w przypadku produktów skrobiowych z dodatkiem sacharozy.
Pokarmy o kleistej konsystencji długo
zalegają na powierzchni zęba. Częste spożywanie pokarmów zawierających cukry,
zwłaszcza miękkich i kleistych, sprzyja utrzymywaniu się kwaśnego odczynu
płytki nazębnej i demineralizacji szkliwa.
Czas i częstość oddziaływania czynników
patogennych na tkanki zęba (bakterie, cukry).
Nie musi dojść do powstania próchnicy nawet przy częstym spożywaniu cukrów i wysokiej podatności zębów na próchnicę, jeśli zęby są dokładnie i regularnie oczyszczane z resztek pokarmowych.
Nie musi dojść do powstania próchnicy nawet przy częstym spożywaniu cukrów i wysokiej podatności zębów na próchnicę, jeśli zęby są dokładnie i regularnie oczyszczane z resztek pokarmowych.
Na rozwój próchnicy mają także wpływ
zaburzenia w wydzielaniu śliny, ponieważ działa ona bakteriobójczo,
remineralizuje początkowe uszkodzenia szkliwa, działa oczyszczająco poprzez
wypłukiwanie resztek pokarmowych.
Konsekwencje braku leczenia próchnicy zębów
mlecznych:
- choroby
miazgi i ozębnej oraz kości szczęk,
- przykre
dolegliwości, bóle uniemożliwiające prawidłowe funkcjonowanie dziecka (np.
nieprzespane noce),
-
interwencja chirurgiczna,
- wady
zgryzu i zaburzenie estetyki twarzy,
- zębopochodne
zakażenie w jamie ustnej.
Zapobieganie próchnicy zębów u dzieci powinno
opierać się o następujące zasady:
-
wykształcenie prawidłowych nawyków żywieniowych,
-
utrzymywanie właściwej higieny jamy ustnej,
-
podnoszenie odporności tkanek zęba poprzez dostarczanie związków fluoru,
- regularne
wizyty w gabinecie stomatologicznym.
Profilaktyka
domowa:
- regularne
oczyszczenie zębów z zastosowaniem pasty z fluorem,
- płukanki,
irygator, nitka dentystyczna, guma do żucia z ksylitolem (stosowanie zależne od
wieku dziecka),
- dieta o
niskiej zawartości cukrów rafinowanych.
Profilaktyka
profesjonalna (gabinet stomatologiczny):
- badanie
jamy ustnej dziecka wraz z określeniem potrzeb leczniczych i program
profilaktyki profesjonalnej (2 razy do roku),
- stosowanie
preparatów fluorkowych w gabinecie stomatologicznym (płyny, żele i lakiery),
- lakowanie bruzd
w pierwszych zębach trzonowych stałych oraz zębach mlecznych (przy wysokim
ryzyku próchnicy),
- instruktaż
higieniczny i dietetyczny dostosowany do wieku dziecka.
Od kiedy
dbać o zęby mleczne dziecka w wieku do 5 lat?
- okres
ciąży,
- okres
karmienia piersią/butelką,
- okres
wprowadzania posiłków stałych wraz z okresem wyrzynania się pierwszych zębów,
- okres
pełnego mlecznego uzębienia – okres przedszkolny.
Okres ciąży. Matka
powinna, nie tylko we własnym interesie, ale przede wszystkim dla dobra zębów
własnego dziecka, dbać starannie o higienę własnej jamy ustnej. Rozwój zębów
dziecka rozpoczyna się w 4 – 6 tyg. życia płodowego. Stan zdrowia kobiety
ciężarnej ma wpływ na formowanie się zębów u płodu.
Dieta w
okresie ciąży. Niedobór witaminy A, C może spowodować niedorozwój szkliwa i
zębiny. Niska podaż witaminy D = zaburzenia równowagi wapniowo-fosforanowej =
niedostateczna mineralizacja szkliwa, zębiny i cementu korzeniowego oraz
opóźnione wyrzynanie się zębów.
Pierwsze zęby dziecka. Dwa okresy wyrzynania
się zębów:
- pierwszy odnosi
się do zębów mlecznych,
- drugi
dotyczy uzębienia stałego. Okresy te są związane z ogólnym procesem dojrzewania
i rozwoju organizmu dziecka.
Zapobieganie próchnicy zębów u dzieci:
-
wykształcanie prawidłowych nawyków żywieniowych,
-
utrzymywanie właściwej higieny jamy ustnej,
- stosowanie
związków fluoru,
- regularne
wizyty w gabinecie stomatologicznym.
Do rodziców.
Próchnica jest wywoływana przez bakterie, którymi dziecko zakaża się od osób
posiadających zęby zaatakowane tą chorobą, Należy unikać:
- całowania
dzieci w usta,
-
oblizywania smoczka,
-
oblizywania sztućców dziecka.
Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz