poniedziałek, 20 sierpnia 2018

FLUOR - W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH

Wyniki badania naukowców z Indiana University School of Dentistry mają posłużyć opracowaniu nowych wytycznych żywieniowych dla dzieci. A wykazały, że największe ilości fluoru znaleźć można w serze cheddar, rodzynkach, krakersach, maśle orzechowym oraz daniach mięsnych typu tacos z kurczaka i wołowiny. Wcześniej sądzono, że najcenniejszym źródłem fluoru jest herbata oraz ryby. W przypadku maluchów do 2. roku życia aż 75% zalecanej dawki tego pierwiastka znajduje się w spożywanej przez nie wodzie oraz paście do zębów, które dzieci często połykają. Nie należy, więc narażać ich na zwiększoną konsumpcję fluoru, który w zbyt dużych ilościach może powodować choroby szkliwa, na czele z fluorozą



Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz