ZDROWA DIETA, KLUCZEM DO ZDROWYCH ZĘBÓW
Żeby zachować zdrowe zęby, nie wystarczy prawidłowa higiena jamy ustnej i regularne wizyty kontrolne u stomatologa. Ważna jest także odpowiednia dieta, bogata w składniki mineralne oraz witaminy. Dieta dla mocnych zębów powinna zawierać odpowiednią ilość składników mineralnych.
Pierwszy z nich to wapń, który jest głównym materiałem budulcowym zębów – nadaje im właściwą twardość i odżywia tkanki przyzębia. Bogate w wapń są przetwory mleczne, takie jak jogurt, kefir czy twaróg.
Jednocześnie warto pamiętać, że wapń i fosfor powinny być dostarczane do organizmu razem z witaminą D, ponieważ umożliwia ona ich wchłanianie oraz reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową.
Wit.D To jednak wpływa też na twardość uzębienia oraz prawidłową mineralizację szkliwa. Witamina D znajduje się w takich produktach jak: jajka, masło, tran i tłuste ryby (halibut, łosoś, makrela)
W Twojej diecie nie może także zabraknąć witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne, a tym samym zapobiega krwawieniu dziąseł i odsłanianiu się szyjek zębowych. Dostarczysz ją do organizmu jedząc warzywa oraz owoce, np. nać pietruszki, truskawki, kapustę, kalarepę, owoce dzikiej róży, czerwoną paprykę.
Natomiast witamina A eliminuje z jamy ustnej bakterie oraz działa przeciwpróchniczo. Spożywana regularnie wzmacnia dziąsła i pozytywnie oddziałuje na stan błony śluzowej. W witaminę A bogate są marchew, wątróbka, szpinak, żółty ser, ryby i jajka.
Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz
Komentarze
Prześlij komentarz