wtorek, 21 lipca 2015

JAK MĄDRZE ŻUĆ GUMĘ?



Mądrze żuć gumę to prawdziwa sztuka – bo od tego zależy nie tylko zdrowie zębów, ale całego układu stomatognatycznego.



  • Kupując, patrz na skład – dla zębów zdrowa jest tylko bezcukrowa guma do żucia. Jeśli dbasz o zęby, to jakakolwiek ilość cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego w produkcie jest niewskazana. Kupuj zatem tylko gumę bezcukrową, która smak zawdzięcza słodzikom – najlepiej naturalnym, takim jak sorbitol czy ksylitol. Bezcukrowa guma do żucia przywraca właściwe pH w jamie ustnej, zapobiegając wystąpieniu tzw. fazy kwaśnej, która pojawia się już w 20 minut po zakończeniu posiłku wskutek przekształcenia przez bakterie bytujące w jamie ustnej cukrów zawartych w pokarmie w kwasy organiczne.

  • Szczególnie korzystne dla zdrowia zębów jest, jeśli guma zawiera ksylitol (tzw. cukier brzozowy, który z chemicznego punktu widzenia jest polialkoholem), ponieważ: zwiększa się ilość wytwarzanej śliny, co przyspiesza usuwanie resztek pokarmowych z jamy ustnej; zmienia się aktywność enzymatyczna śliny: poprawia działanie laktoperoksydazy (enzymu, który hamuje glikolizę u bakterii próchnicy i uniemożliwia rozwój tych drobnoustrojów) oraz zmniejsza aktywność amylazy (enzymu hydrolizującego węglowodany złożone do prostych, a więc w łatwo dostępne dla bakterii próchnicy).

  • Pilnuj czasu i częstotliwości żucia – idealnie, jeśli czas żucia nie będzie dłuższy niż 10 minut. W tym czasie w jamie ustnej wyrówna się pH i resztki pokarmowe zostaną usunięte. Dłuższe żucie obciąża stawy skroniowo-żuchwowe i mięśnie. W przesilonych stawach mogą pojawiać się trzaski i bóle. Największe ryzyko wystąpienia niepożądanych objawów po przedłużającym się żuciu gumy dotyczy osób chorujących na bruksizm, ponieważ stawy skroniowo-żuchwowe są już wystarczająco obciążone z powodu zgrzytania zębami i nadmiernego zaciskania zębów.

  • Żuj symetrycznie – czyli pamiętaj o tym, aby gumę przeżuwać porównywalnie długo z lewej, jak i z prawej strony jamy ustnej. Sprzyja to lepszemu oczyszczeniu tkanek z resztek pokarmowych, ale przede wszystkim nie obciąża stawów i mięśni. Jednostronne żucie może bowiem prowadzić do przeciążeń w nadmiernie eksploatowanym stawie skroniowo-żuchwowym, a nawet spowodować przerost mięśnia żwacza po jednej stronie i asymetrię twarzy.

  • Żuj oprócz, a nie zamiast – nie zastępuj szczotkowania zębów żuciem gumy, szczególnie przed udaniem się na nocny spoczynek. Pamiętaj, że nawet najlepszy bezcukrowy produkt nie zastąpi szczoteczki i pasty, nie usunie nalotu z zębów, przestrzeni międzyzębowych czy szyjek zębowych, ani nie zlikwiduje resztek pokarmowych z kieszonek dziąsłowych. Żuj gumę po posiłku, przekąsce czy wypiciu słodkiego napoju, ale zawsze pamiętaj o szczotkowaniu zębów minimum dwa razy na dobę.

  • Nie żuj na czczo i nie przekraczaj dawki kilku pastylek dziennie – żucie na pusty żołądek nie jest wskazane szczególnie dla osób borykających się z nadkwasotą czy refluksem, ponieważ pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Z kolei żucie bardzo dużej ilości gumy na dobę może skończyć się przemijającym rozstrojem żołądkowo-jelitowym.


Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz