1. OWOCE:
jabłka najzdrowsze dla zębów. Są nie za słodkie, nie za kwaśne, dostarczają
cennych składników i spełniają dodatkowo ważną funkcję: naturalnie oczyszczają
jamę ustną. Jedząc jabłko, pobudzamy wydzielanie śliny, która wypłukuje resztki
jedzenia z przestrzeni między zębami i chroni zęby przed działaniem cukrów i
kwasów.
2. JOGURTY I
SERY chronią przed demineralizacją. Bogatym źródłem wapnia są jogurty naturalne
bez dodatku cukru. Zawarte w nich bakterie kwasu
mlekowego dodatkowo wpływają korzystnie na prawidłową florę przewodu
pokarmowego, w tym jamy ustnej. Prawidłowa flora bakteryjna w ustach zmniejsza
ryzyko zakażeń grzybiczych i jest naturalną ochroną przed szkodliwymi
bakteriami.
3. WARZYWA. Kalarepa, marchew, rzodkiewka, seler naciowy, jedzone
na surowo, w naturalny sposób usuwają osad i płytkę nazębną, chroniąc przed
próchnicą i chorobami przyzębia. Gryzienie twardych warzyw jest znakomitym
masażem dla dziąseł, dzięki czemu rzadziej chorują. Zaletą warzyw jest również
to, że nie narażają szkliwa zębów na szkodliwe działanie kwasów i cukrów.
4. RYBY: nie takie złe ości! Zawierają trzy ważne składniki: wapń, fosfor i
witaminę D, od których zależy gospodarka wapniowo-fosforanowa w organizmie i
kondycja zębów ryby to również ważne kwasy omega-3, które wspomagają
przyswajanie wapnia. Dlatego osoby, które często jedzą ryby, zwykle mają mocne
i zdrowe zęby. Wapń jest głównie w ościach – sardynki, szprotki czy tuńczyka z
puszki zjadajmy, więc ze szkieletami.
5. PIECZYWO PEŁNOZIARNISTE. Jest w nim dużo magnezu, który
zapobiega próchnicy, pod warunkiem, że dostarczy się go 2 razy mniej niż
wapnia. W ziarnach zbóż jest też fosfor, niezbędny do właściwej mineralizacji
zębów. Ponadto jedzenie razowego chleba zwiększa produkcję śliny, co działa
ochronnie na zęby poprzez wymywanie przyczepionych do zębów resztek pokarmu.
6.ZIELONA HERBATA. Zawarte w niej związki polifenolowe hamują
rozwój bakterii w jamie ustnej i chronią błonę śluzową przed zakażeniami. Ze
względu na dużą zawartość fluoru (szklanka herbaty dostarcza do 0,2 mg tego
pierwiastka) herbata wzmacnia szkliwo i utrudnia tworzenie się płytki nazębnej.
Pomaga walczyć z próchnicą i chorobami przyzębia w każdym wieku. Warto ją pić,
mimo że podobnie jak jej czarna odmiana pozostawia na zębach osad.
7. ALGI, WODOROSTY MINERAŁY I DOBRE BAKTERIE. Zawierają mnóstwo
makro- i mikroelementów, w tym ważnego dla zębów wapnia, fosforu, fluoru,
wysokiej jakości białka, a także witamin. W niektórych algach (np. wakame,
hijiki) jest 10 razy więcej wapnia niż w mleku. Dodatkowo na powierzchni tych
roślin rozwijają się bakterie, które produkują enzymy chroniące zęby przed
rozwojem próchnicy i zakażeniami błony śluzowej jamy ustnej. Wodorosty można
jeść na surowo, podsmażać, gotować.
Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz