Biorąc pod uwagę fakt,
że smog w Polsce ma charakter kwaśny, może on na kilka sposobów negatywnie
wpływać na stan zdrowia i estetykę tkanek jamy ustnej na kilka sposobów:
- osłabia szkliwo i sprzyja jego demineralizacji – kwaśne cząstki smogu przedostają się do jamy ustnej podczas uśmiechania się lub jedzenia
- działaj kancerogennie (rakotwórczo) – zakwaszenie środowiska sprzyja niedotlenieniu komórek, które może spowodować uszkodzenie zawartego w komórkach materiału genetycznego i inicjować przekształcenie niektórych komórek w nowotwory;
- wpływa negatywnie na kolor szkliwa – zawieszone w pyle cząstki osadzają się na szkliwie i przyciemniają je.
Wdychanie smogu,
analogicznie jak bierne palenie, szkodzi najsilniej osobom starszym, o
obniżonej odporności, alergikom oraz dzieciom, płodom, kobietom ciężarnym i w
połogu. Matki karmiące wdychając smog, narażają się na obniżenie się poziomu
prolaktyny, enzymu biorącego udział w wytwarzaniu pokarmu i o 50% niższą
zawartość w witaminy C w mleku matki.
Sylwia
Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz