KSYLITOL
W jamie ustnej
człowieka znajduje się ponad 400 typów bakterii. Większość z nich jest
nieszkodliwa, ale w połączeniu z cukrem mogą przynieść katastrofalne skutki dla
zębów i dziąseł. Bakterie wykorzystują cukry jako pożywkę, produkują kwasy
powodując demineralizację szkliwa i tym samym osłabiając je.
Zamiast zatem
tradycyjnego cukru zastąpmy go ksylitolem, który m.in. przywraca zasadowe
środowisko w jamie ustnej i pobudza wytwarzanie śliny – naturalnej ochrony szkliwa
przed szkodliwymi bakteriami.
Ksylitol jest słodkim w smaku, pięciowęglowym alkoholem polihydroksylowym, który w przeciwieństwie do zwykłego cukru, nie fermentuje w jamie ustnej i tym samym nie zamienia się w kwasy. Wręcz przeciwnie: wzmacnia proces mineralizacji szkliwa i chroni przed dalszymi zmianami próchniczymi.
Ksylitol ma również
wpływ na powstawanie kamienia. Zmniejsza ilość nierozpuszczalnych
polisacharydów i zwiększa udział tych rozpuszczalnych. Dzięki temu płytka nie
przylega tak ściśle do zębów i łatwiej jest ją usunąć przez szczotkowanie oraz
przepływ śliny.
Sylwia Drobik, Paulina
Mintzberg-Wachowicz
Komentarze
Prześlij komentarz