OTYŁOŚĆ
Otyłość jest jednym z
najpoważniejszych wyzwań dla publicznej służby zdrowia w XXI wieku. Problem ten
ma zasięg światowy i systematycznie dotyka wiele niezamożnych oraz
średniozamożnych krajów. Efekty uboczne otyłości dotyczą nie tylko całkowitej
masy ciała, lecz także dystrybucji zmagazynowanego tłuszczu. Otyłość centralna
albo trzewna, charakteryzująca się nagromadzeniem tłuszczu na tułowiu i w jamie
brzusznej, wiąże się ze znacznie zwiększonym ryzykiem licznych chorób, w odróżnieniu
od sytuacji, gdy nadmiar tłuszczu jest rozproszony w tkance podskórnej .
Przyrost tkanki tłuszczowej, charakterystyczny dla rozwoju otyłości, powoduje
zmiany wydzielania ważnych hormonów .Jak podają Mathus-Vliegen i wsp. (2007),
otyłość (BMI ≥ 30 kg/m2) wykazuje związek z różnymi aspektami zdrowia jamy
ustnej, w tym z próchnicą . Próchnica i otyłość to polietiologiczne choroby
wynikające z niewłaściwych nawyków żywieniowych.
Sylwia Drobik, Paulina
Mintzberg-Wachowicz
Komentarze
Prześlij komentarz