Migdały są bogate w
kwasy tłuszczowe jednonienasycone, czyli zawierającej jedno wiązanie podwójne
między atomami węgla, czyli bardziej potocznie tak zwane dobre tłuszcze, które
służą zachowaniu w dobrym zdrowiu naszego układu krążenia.
30 g migdałów zawiera
13 g tłuszczów nienasyconych i 1 g tłuszczów nasyconych.
I teraz prawdopodobnie
bardziej zadziałają Wam na wyobraźnię następujące dane:
Według badania
przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Harvard (na imponującej grupie
500 000 osób) – 3 porcje (28 g) tygodniowo generalnie orzechów zmniejsza o 24%
ryzyko śmiertelnego zawału serca i o 22% ryzyko mniejszego zawału. A jeszcze
dodatkowo o 13% ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Zbiorcza synteza 25
różnych badań naukowych pokazuje, że dzienne spożycie 67 g różnych ziaren,
czyli orzeszków: migdałów, orzeszków laskowych… obniża średnio o 5,1% poziom
cholesterolu (u uczestników badania, czyli osób dorosłych, u których
stwierdzono podwyższony poziom cholesterolu).
Sylwia Drobik, Paulina
Mintzberg-Wachowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz