Lizozym, zwany także muramidazą został odkryty w 1922 roku przez
Alexandra Fleminga. Związek ten naturalnie występuje między innymi w łzach, pocie
i białku jaja kurzego. Ma działanie antybakteryjne.
W trakcie badań okazało się, że lizozym skutecznie niszczy ściany komórkowe bakterii, a nieco później dowiedzieliśmy się, że tak samo skutecznie enzym ten rozkłada białkowe otoczki wirusów! Doprowadza do lizy, czyli rozpadu cząstki wirusa, a tym samym – hamuje zakażenie!
Skuteczność lizozymu jest tak duża, że nazywany jest naturalnym antybiotykiem.
Człowiek także wytwarza lizozym właśnie w ślinie, łzach i pocie.
Aby wykorzystać moc lizozymu w zwalczaniu bakterii i wirusów, należałoby zjadać jajka na surowo chociaż podobno lizozym nie traci swoich właściwości nawet po podgrzaniu.
Vivat jaja!💪
W trakcie badań okazało się, że lizozym skutecznie niszczy ściany komórkowe bakterii, a nieco później dowiedzieliśmy się, że tak samo skutecznie enzym ten rozkłada białkowe otoczki wirusów! Doprowadza do lizy, czyli rozpadu cząstki wirusa, a tym samym – hamuje zakażenie!
Skuteczność lizozymu jest tak duża, że nazywany jest naturalnym antybiotykiem.
Człowiek także wytwarza lizozym właśnie w ślinie, łzach i pocie.
Aby wykorzystać moc lizozymu w zwalczaniu bakterii i wirusów, należałoby zjadać jajka na surowo chociaż podobno lizozym nie traci swoich właściwości nawet po podgrzaniu.
Vivat jaja!💪
Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz