Główną funkcją pasty do zębów
jest skuteczne oczyszczanie powierzchni zębów. Niezależnie od tego, pasta jest
nośnikiem wielu różnych substancji aktywnych, takich jak: sole fluoru,
aminofluorki, ekstrakty ziołowe działające przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie,
nadtlenki - działanie wybielające.
Należy zwrócić uwagę na jej cechy fizykochemiczne, do których między innymi
należą właściwości ścierne past. Stosowanie past z właściwym dla wieku i stanu
zdrowia zębów współczynnikiem ścieralności jest
ważnym elementem bezpiecznej ochrony zębów i szkliwa. Ścieralność pasty
zapewnić ma eliminację kłopotliwych nalotów powstających na powierzchni zębów
po spożyciu herbaty, kawy, papierosów, i preparaty te często tak właśnie są
reklamowane.
Związkami,
które najczęściej znajdują się w składzie past i mają za zadanie polerować i
delikatnie ścierać szkliwo są uwodniona krzemionka, wodorofosforany wapnia,
hydroksyapatyty, tlenek glinu i inne. Substancje te nie powinny uszkadzać
twardych tkanek zębów i dziąseł.
Ścieralność
past do zębów poddawana jest ocenie laboratoryjnej, a następnie oznaczana przy
pomocy określonych współczynników. Najbardziej popularnym spośród nich jest
współczynnik ścieralności oznaczany jako RDA (Radioactive Dentin Abrasion)
Sylwia
Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz