Przyczyną
zapalenia miazgi jest najczęściej niewielki ubytek próchniczy w szkliwie, który
dotrze do zębiny. Ząb staje się bardzo wrażliwy np. na działanie ciepła, zimna
lub słodkich pokarmów. Dzieje się tak, gdyż w zębinie znajdują się kanaliki, w
których swoje zakończenia mają komórki nerwowe miazgi. Ta delikatna tkanka
zbudowana z naczyń krwionośnych i włókien nerwowych, której rolą jest
zaopatrywanie zęba, połączona jest z systemem naczyniowym
i nerwowym organizmu poprzez otwór wierzchołkowy zęba.
Dopóki
próchnica nie dotrze do miazgi, powstałe zmiany mogą ulec cofnięciu i może się
wytworzyć tzw. zębina trzeciorzędowa. Jednakże jeśli bakterie dotrą do miazgi,
dochodzi do zapalenia miazgi (pulpitis).
Choroby miazgi mogą być wywołane przez następujące czynniki:
mikrobiologiczne (np. głęboką próchnicę),
urazowe (np. upadek),
chemiczne (np. materiały stomatologiczne),
termiczne (np. ciepło wydzielane podczas preparacji ubytku),
fizyczne (np. w wyniku wyschnięcia zębiny).
Sylwia
Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz