Próchnica jest bakteryjną chorobą
zakaźną, która może zostać przeniesiona z jednej osoby na drugą, np. przez
pocałunek, używanie wspólnych sztućców lub tej samej szczoteczki do zębów.
Zakażenie następuje za pośrednictwem śliny, w której znajdują się
chorobotwórcze drobnoustroje, przede wszystkim szczepy bakterii z gatunku
Streptococcus mutans, Streptococcus sorbinus i L. acidophilus. W ścianach tych
patogenów znajdują się tzw. adhezyny, dzięki którym bakterie te z łatwością
przylegają do powierzchni zęba i w sprzyjających okolicznościach ją kolonizują,
budując płytkę nazębną. Streptokoki wydzielają również kwas mlekowy, który –
zakwaszając środowisko jamy ustnej – sprzyja demineralizacji szkliwa i ułatwia
bakteriom wniknięcie w głąb zęba, – co w konsekwencji prowadzi do powstania
ubytku.
Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz