Do erozji zębów przyczyniają się
produkty spożywcze i napoje o dużej kwasowości, a także niektóre leki i
suplementy diety, które mogą zawierać kwasy. Większość z tych produktów jest
zdrowa i warto je jeść pod warunkiem, że zabezpieczymy nasze zęby przed ich
niszczącym działaniem. Zwłaszcza, że erozja jest procesem nieodwracalnym.
Odczyn pH kwasów pochodzących z kwaśnych napojów i pożywienia jest niski i może
się wahać nawet między 2 a 4. Prawidłowe pH w jamie ustnej wynosi 6-7. Kwasy te, obok żołądkowych u osób cierpiących na
refluks, są głównym czynnikiem, który powoduje stopniowe rozpuszczanie i utratę
szkliwa zębów. Najważniejszą zasadą ochrony naszego uzębienia jest unikanie natychmiastowego
szczotkowania zębów po spożyciu kwaśnego jedzenia. Najlepiej odczekać minimum
30, a nawet 60 minut. Jest to czas jaki potrzebuje nasza ślina, aby przywróć
prawidłowe pH. Wcześniej zaleca się płukanie jamy ustnej wodą.
Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz