PICIE SŁODKICH NAPOJÓW


Badanie opublikowane w „General Dentistry” potwierdza to, że słodkie i gazowane napoje są główną przyczyną próchnicy jest znane od dawna. 

Również sposób, w jaki pijemy wpływa na rozwój próchnicy. Wiele osób nim przełknie napój, ma zwyczaj trzymania go w ustach w specyficzny sposób. Badanie przeprowadzone u dwóch osób w przypadkach klinicznych z zaawansowaną próchnicą i regularnie pijących napoje wykazały znaczne różnice. Pierwsza osoba miała zwyczaj trzymania łyku napoju w głębi ust, po prawej stronie i tam była skoncentrowana próchnica. Druga osoba miała zwyczaj ssania płynu SŁOMKĄ trzymaną w ustach, a jej próchnica dotyczyła siekaczy. Wywnioskowano, że strategia picia i przełykania są elementem kluczowym rozwoju próchnicy. Chociaż jedynym sposobem na uniknięcie próchnicy jest niespożywanie wymienionych napojów, jest też prawdopodobne, że użycie słomki może zminimalizować szkody. 

Należy też unikać trzymania napoju w głębi ust przed połknięciem go.
 

 

Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz

Komentarze

Popularne posty