PICIE SŁODKICH NAPOJÓW
Badanie opublikowane w
„General Dentistry” potwierdza to, że słodkie i gazowane napoje są główną
przyczyną próchnicy jest znane od dawna.
Również sposób, w jaki
pijemy wpływa na rozwój próchnicy. Wiele osób nim przełknie napój, ma zwyczaj
trzymania go w ustach w specyficzny sposób. Badanie przeprowadzone u dwóch osób
w przypadkach klinicznych z zaawansowaną próchnicą i regularnie pijących napoje
wykazały znaczne różnice. Pierwsza osoba miała zwyczaj trzymania łyku napoju w
głębi ust, po prawej stronie i tam była skoncentrowana próchnica. Druga osoba
miała zwyczaj ssania płynu SŁOMKĄ trzymaną w ustach, a jej próchnica dotyczyła
siekaczy. Wywnioskowano, że strategia picia i przełykania są elementem
kluczowym rozwoju próchnicy. Chociaż jedynym sposobem na uniknięcie próchnicy
jest niespożywanie wymienionych napojów, jest też prawdopodobne, że użycie
słomki może zminimalizować szkody.
Należy też unikać trzymania napoju w głębi ust przed połknięciem go.
Sylwia Drobik, Paulina
Mintzberg-Wachowicz
Komentarze
Prześlij komentarz