Twardsze pokarmy, większa siła
wkładana w żucie jedzenia przyczynia się do formowania silniejszej tkanki
kostnej żuchwy.
Naukowcy z Medical and Dental University, badali w jaki sposób i w jakich okolicznościach odbywa się przebudowa kości żuchwy.
Naukowcy z Medical and Dental University, badali w jaki sposób i w jakich okolicznościach odbywa się przebudowa kości żuchwy.
Podczas japońskiego badania odkryto zmiany na poziomie komórkowym i cząsteczkowym, które umożliwiają kości przystosowanie się do mechanicznego obciążenia. Okazało się, że ekspresja genów pod wpływem żucia twardego pokarmu prowadzi do zmian w poziomie cytokinin osteocytów co powoduje wzmocnienie budowy kości
Zatem naukowo potwierdzone iż dieta wpływa na kształt żuchwy.
Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz