POLSCY NAUKOWCY O PRÓCHNICY W ASPEKCIE ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY




Ubytki próchnicowe występują u ponad 50 proc. dzieci w wieku trzech lat. Później jest tylko gorzej. W tej sytuacji wiele dobrego można zrobić widząc zależność pomiędzy czynnikami związanymi z odżywaniem a występowaniem i intensywnością choroby próchnicowej.
Widzieć to za mało. Ważne jest przestrzeganie zaleceń dietetycznych dla dzieci i młodzieży opracowanych przez ekspertów. Przeglądu piśmiennictwa w tym zakresie dokonała Grupa Robocza ds. Żywienia Polskiego Oddziału Sojuszu dla Przyszłości Wolnej od Próchnicy.
Przedstawiamy, powstały w połowie 2015 r., dokument, w którym zawarto aktualną wiedzę m.in. o: kariogenności pokarmów, związku cukrów z kariogennością biofilmu bakteryjnego, nawykach dietetycznych dzieci i młodzieży, wpływie popełnianych błędów dietetycznych na uzębienie, czynnikach żywieniowych przeciwpróchnicowych.
Na podstawie analizy wyników badań i wytycznych dietetycznych dla dzieci i młodzieży opracowano pierwszą wersję zasad dietetycznych dla najmłodszych. Uwzględniono różnice w sposobie odżywiania niemowląt i dzieci do drugiego roku życia oraz dzieci starszych. Wstępna wersja dokumentu została zrecenzowana przez interdyscyplinarny zespół, w tym przedstawicieli środowiska medycznego i stomatologicznego, a także decydentów opieki zdrowotnej i przedstawicieli rodziców/opiekunów dzieci. Zgodnie z ich uwagami opracowanie zostało zmodyfikowane.

 Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz

Komentarze

Popularne posty