POLSCY NAUKOWCY O PRÓCHNICY W ASPEKCIE ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Ubytki próchnicowe występują u ponad 50 proc.
dzieci w wieku trzech lat. Później jest tylko gorzej. W tej sytuacji wiele
dobrego można zrobić widząc zależność pomiędzy czynnikami związanymi z
odżywaniem a występowaniem i intensywnością choroby próchnicowej.
Widzieć to za mało. Ważne jest przestrzeganie zaleceń dietetycznych dla dzieci i młodzieży opracowanych przez ekspertów. Przeglądu piśmiennictwa w tym zakresie dokonała Grupa Robocza ds. Żywienia Polskiego Oddziału Sojuszu dla Przyszłości Wolnej od Próchnicy.
Widzieć to za mało. Ważne jest przestrzeganie zaleceń dietetycznych dla dzieci i młodzieży opracowanych przez ekspertów. Przeglądu piśmiennictwa w tym zakresie dokonała Grupa Robocza ds. Żywienia Polskiego Oddziału Sojuszu dla Przyszłości Wolnej od Próchnicy.
Przedstawiamy, powstały w połowie 2015 r.,
dokument, w którym zawarto aktualną wiedzę m.in. o: kariogenności pokarmów,
związku cukrów z kariogennością biofilmu bakteryjnego, nawykach dietetycznych
dzieci i młodzieży, wpływie popełnianych błędów dietetycznych na uzębienie,
czynnikach żywieniowych przeciwpróchnicowych.
Na podstawie analizy wyników badań i
wytycznych dietetycznych dla dzieci i młodzieży opracowano pierwszą wersję
zasad dietetycznych dla najmłodszych. Uwzględniono różnice w sposobie
odżywiania niemowląt i dzieci do drugiego roku życia oraz dzieci starszych.
Wstępna wersja dokumentu została zrecenzowana przez interdyscyplinarny zespół,
w tym przedstawicieli środowiska medycznego i stomatologicznego, a także
decydentów opieki zdrowotnej i przedstawicieli rodziców/opiekunów dzieci.
Zgodnie z ich uwagami opracowanie zostało zmodyfikowane.
Sylwia Drobik, Paulina
Mintzberg-Wachowicz
Komentarze
Prześlij komentarz