WINO A ZĘBY




Trwa debata naukowców o tym jaki wpływ na zęby ma wino. Odpowiedź brzmi i dobry i zły.
Dobry, bo wino skutecznie walczy z bakteriami odpowiedzialnymi za powstawanie próchnicy. Zły, gdyż kwasy zawarte w winie niszczą szkliwo zębów.


- Wystarczy zaledwie kilkuminutowy kontakt szkliwa z zawartymi w winach, kwasami, aby w sposób zasadniczy osłabić warstwę ochronną zębów - utrzymuje dr Sarbin Ranjitkar z Centre for Orofacial Research and Learning (University School of Dentistry w Adelajdzie). Zalecana jest m.in. remineralizacja szkliwa ze pośrednictwem specyfików bogatych w wapń, fosfor i fluor oraz systematyczne żucie gumy - w celu stymulacji większej niż zazwyczaj ilości śliny. Po każdorazowym spożyciu wina wskazane jest przepłukiwanie jamy ustnej wodą.

Zanim puryści zdrowego stylu życia wykreślą wino z menu, powinni zapoznać się z ustaleniami naukowców z Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación (CIAL) w Madrycie oraz Center of Dental Medicine Uniwersytetu w Zurychu. Badacze postanowili sprawdzić, czy wiarygodne są informacje o tym, że polifenole, ekstrakt z pestek winogron i wino mogą spowolnić powstawanie próchnicy. Do eksperymentu wykorzystano biofilmy płytki nazębnej zawierające pięć rodzajów bakterii: Actinomyces oris, Fusobacterium nucleatum, Streptococcus oralis, Streptococcus mutans oraz Veillonella dispar.

Okazało się, że największą skutecznością w eliminowaniu bakterii wykazały się czerwone wino (zarówno z alkoholem jak i bez alkoholu) oraz wino z dodatkiem ekstraktu z pestek winogron.
Amerykańskie Towarzystwo Mikrobiologiczne wykazało, że picie wina znacząco zmniejsza liczbę bakterii w początkowym odcinku układu pokarmowego. Wino powinno się zatem pić, unikając jednak tego o niskim pH (białe wina wytrawne zasadniczo są bardziej kwasowe niż czerwone).

Oczywiście należy unikać częstego spożycia win o dużej zawartości cukru.
Dłuższa przerwa pomiędzy spożyciem wina a szczotkowaniem zębów, może zaoszczędzić wielu kłopotów. W tym czasie bowiem naturalne środowisko jamy ustnej zneutralizuje kwasy i uzupełni mikroelementy w strukturze szkliwa.



Komentarze

Popularne posty