WINO A ZĘBY
Trwa debata naukowców o tym jaki wpływ na zęby ma
wino. Odpowiedź brzmi i dobry i zły.
Dobry, bo wino skutecznie walczy z bakteriami odpowiedzialnymi za powstawanie próchnicy. Zły, gdyż kwasy zawarte w winie niszczą szkliwo zębów.
Dobry, bo wino skutecznie walczy z bakteriami odpowiedzialnymi za powstawanie próchnicy. Zły, gdyż kwasy zawarte w winie niszczą szkliwo zębów.
- Wystarczy zaledwie kilkuminutowy kontakt szkliwa z
zawartymi w winach, kwasami, aby w sposób zasadniczy osłabić warstwę ochronną
zębów - utrzymuje dr Sarbin Ranjitkar z Centre for Orofacial Research and
Learning (University School of Dentistry w Adelajdzie). Zalecana jest m.in.
remineralizacja szkliwa ze pośrednictwem specyfików bogatych w wapń, fosfor i
fluor oraz systematyczne żucie gumy - w celu stymulacji większej niż zazwyczaj
ilości śliny. Po każdorazowym spożyciu wina wskazane jest przepłukiwanie jamy
ustnej wodą.
Zanim puryści zdrowego stylu życia wykreślą wino z
menu, powinni zapoznać się z ustaleniami naukowców z Instituto de Investigación
en Ciencias de la Alimentación (CIAL) w Madrycie oraz Center of Dental Medicine
Uniwersytetu w Zurychu. Badacze postanowili sprawdzić, czy wiarygodne są
informacje o tym, że polifenole, ekstrakt z pestek winogron i wino mogą
spowolnić powstawanie próchnicy. Do eksperymentu wykorzystano biofilmy płytki
nazębnej zawierające pięć rodzajów bakterii: Actinomyces oris, Fusobacterium
nucleatum, Streptococcus oralis, Streptococcus mutans oraz Veillonella dispar.
Okazało się, że największą skutecznością w
eliminowaniu bakterii wykazały się czerwone wino (zarówno z alkoholem jak i bez
alkoholu) oraz wino z dodatkiem ekstraktu z pestek winogron.
Amerykańskie Towarzystwo Mikrobiologiczne wykazało, że
picie wina znacząco zmniejsza liczbę bakterii w początkowym odcinku układu
pokarmowego. Wino powinno się zatem pić, unikając jednak tego o niskim pH
(białe wina wytrawne zasadniczo są bardziej kwasowe niż czerwone).
Oczywiście należy unikać częstego spożycia win o dużej
zawartości cukru.
Dłuższa przerwa pomiędzy spożyciem wina a
szczotkowaniem zębów, może zaoszczędzić wielu kłopotów. W tym czasie bowiem
naturalne środowisko jamy ustnej zneutralizuje kwasy i uzupełni mikroelementy w
strukturze szkliwa.
Komentarze
Prześlij komentarz