MORFOLOGIA UZĘBIENIA CZŁOWIEKA – cechy Mühlreitera
Uzębienie ludzkie wykazuje trzy
charakterystyczne cechy: heterodoncję, tekodoncję, difiodoncję.
Heterodoncja – zróżnicowanie kształtu zębów,
cecha ta jest typowa dla większości ssaków, w przeciwieństwie do homodoncji –
jednakowego kształtu wszystkich zębów, jest ona charakterystyczna dla ryb,
płazów i gadów.
Tekodoncja – to osadzenie zębów w zębodołach
szczęki i żuchwy – cecha ta jest również typową cecha wszystkich ssaków.
Difiodoncja – to wyrzynanie się dwóch pokoleń
zębów: najpierw zębów mlecznych (dentes decidui sive lactei), które są
następnie zastępowane zębami stałymi (dentes permanentes). Uzębienie mleczne
człowieka składa się z 20 zębów: ośmiu zębów siecznych, czterech kłów oraz
ośmiu zębów trzonowych. Zęby przedtrzonowe nie występują w uzębieniu mlecznym.
Uzębienie stałe liczy zwykle 32 zęby; 8 zębów siecznych, 4 kły, 8 zębów
przedtrzonowych oraz 12 trzonowych, jednak coraz częściej obserwuje się brak
występowania zawiązków zębów trzonowych trzecich u młodych ludzi. Zęby
człowieka są dostosowane do rodzaju spożywanego przez niego pokarmu. Ludzie
jako organizmy wszystkożerne posiadają wszystkie cztery typy zębów – zęby
sieczne (dentes incisivi), kły (dentes canines), zęby przedtrzonowe (dentes
premolares) oraz trzonowe (dentes molares). Poszczególne typy zębów różnią się
od siebie kształtem – zęby sieczne przystosowane są do cięcia pokarmu, a kły do
jego rozrywania, dlatego posiadają brzegi sieczne. Pozostałe zęby służą
mieleniu pokarmu, dlatego posiadają powierzchnie żujące, które dzięki guzkom i
bruzdom działają przy wzajemnym kontakcie jak tarka. Największym zębem
człowieka jest pierwszy trzonowiec dolny – 36/46. Najdłuższym zębem jest kieł
górny – 13/23, a najmniejszym ząb sieczny dolny przyśrodkowy.
Sylwia
Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz
Komentarze
Prześlij komentarz