NATURALNE SPOSOBY NA ZDROWE ZĘBY
O ile jedne pokarmy
barwią zęby, inne potrafią usunąć z nich osad. Niektóre produkty w czasie
jedzenia działają podobnie do papieru ściernego - oczyszczają zęby z osadu.
Osad nazębny to nagromadzone masy bakterii, ich obumarłe szczątki i cząstki
jedzenia, przyczepione do zębów. Jeśli osad nie jest usuwany regularnie,
zmienia się w kamień nazębny.
Kilka produktów z
poniższej listy pomaga pozbyć się szkodliwych bakterii, zapobiega powstawaniu
próchnicy, zwiększa wchłanianie wapnia. Poza tym spożywanie tych pokarmów
stymuluje produkcję śliny, która zapobiega tworzeniu się osadu.
Działanie wybielające
mają:
jabłka – chrupkość
jabłek wzmacnia dziąsła, a znaczna zawartość wody w owocach zwiększa produkcję
śliny, rozpraszając i neutralizując kolonie bakterii, powodujących przykry
oddech i uszkadzających płytkę zęba;
truskawki – choć mają
intensywny kolor, nie zabarwiają zębów. Kwas jabłkowy, stanowiący jeden z
głównych składników tych owoców, działa jak naturalny wybielacz;
pestki i orzechy – są twarde i w trakcie gryzienia działają lekko ścierająco na powierzchnię zębów, wspomagając usuwanie kamienia;
pestki i orzechy – są twarde i w trakcie gryzienia działają lekko ścierająco na powierzchnię zębów, wspomagając usuwanie kamienia;
pomarańcze – zawierają
kwas cytrynowy, który działa wybielająco. Można go jednak przedawkować, co
grozi uszkodzeniem szkliwa nazębnego. Dlatego nie należy spożywać pomarańczy
codziennie w dużych ilościach. 1 – 2 owoce (organiczne) dziennie w zupełności
wystarczą.
Co czyści? Nie
wszystkie pokarmy sprawiają, że zęby żółkną. Niektóre z nich pomagają utrzymać
perłową barwę szkliwa, pozbawioną nalotu. Są to:
seler i marchew –
chrupanie tych surowych warzyw wzmacnia dziąsła i działa oczyszczająco na zęby,
natomiast ślina wypłukuje resztki pokarmowe z jamy ustnej;
cytryna – pobudza
wydzielanie śliny i pomaga wypłukiwać bakterie i resztki jedzenia z jamy
ustnej. Duże ilości witaminy C korzystnie wpływają na stan dziąseł, a jej
kwasowość usuwa bakterie;
marchewka – surowa
usuwa kamień, czyści zęby i działa wybielająco. Co więcej, utrzymuje
odpowiednie pH w jamie ustnej.
Co odświeża? Wszystkie
twarde owoce i warzywa pomagają pozbyć się płytki nazębnej i jednocześnie
wzmacniają dziąsła. Dlatego warto jeść:
gruszki i jabłka –
zneutralizują przykry zapach z ust, spowodowany złogami kamienia i obecnością
kolonii bakteryjnych na zębach. Owoc zwiększy wytwarzanie śliny i umożliwi
wymycie resztek pokarmowych;
zioła – znakomicie odświeżają oddech. Najlepiej żuć zioła, np. liście mięty, bazylii, koperku, natki pietruszki;
zielona herbata – dzięki zawartości polifenoli ma nie tylko działanie przeciwnowotworowe i zmniejszające ryzyko chorób serca, ale także korzystnie wpływa na świeżość oddechu.
zioła – znakomicie odświeżają oddech. Najlepiej żuć zioła, np. liście mięty, bazylii, koperku, natki pietruszki;
zielona herbata – dzięki zawartości polifenoli ma nie tylko działanie przeciwnowotworowe i zmniejszające ryzyko chorób serca, ale także korzystnie wpływa na świeżość oddechu.
Płyn do płukania ust
na bazie cynamonu. Wystarczy w małym słoiku zmieszać pół łyżki cynamonu z
sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn i jedną łyżką miodu. Taka mieszanka posiada
właściwości bakteriobójcze i odświeżające.
Sylwia Drobik, Paulina
Mintzberg-Wachowicz
Komentarze
Prześlij komentarz