NEGATYWNE SKUTKI NADMIERNEGO ŻUCIA GUMY
Działanie przeczyszczające. Producenci gum do żucia
umieszczają taką informację na opakowaniach, jest konsekwencją obecności
słodzików jak ksylitol, sorbitol, czy fenyloalaniny. Znane są doskonale
kontrowersyjne opinie na temat tych środków. Mimo, że oficjalnie aspartam
uznany jest jako bezpieczny przy obecnej wartości akceptowanego dziennego
spożycia (ADI na poziomie 40 mg/kg m.c./dzień) naukowcy wciąż przed nim
ostrzegają. Badania dowodzą, że nadmierne spożycie aspartamu może powodować
m.in. bóle i zawroty głowy, nudności, wysypkę, napady epilepsji, drętwienia,
skurcze mięśni, bóle stawów, przybieranie na wadze, depresje, bezsenność,
problemy z widzeniem, utratę słuchu, smaku, pamięci, trudności z oddychaniem
czy problemy z mową. Podczas żucia gumy następuje wysłanie sygnałów, że do
organizmu wprowadzony będzie pokarm. Stymuluje to produkcję enzymów i kwasów, które
są wykorzystywane w procesie trawienia. W konsekwencji długotrwałe żucie gumy
może doprowadzić do nadprodukcji kwasu żołądkowego, przez co rośnie ryzyko
występowania wrzodów żołądka.
Ponadto żując gumę przełykamy więcej powietrza, które
może przyczynić się do powstawania wzdęć, bólu brzucha, a nawet zespołu jelita
drażliwego (IBS).
Ważne Gumy są wytwarzane przy użyciu sztucznych
polimerów i lateksu, po połknięciu mogą być uciążliwe dla żołądka. Dysfunkcja
układu stomatognatycznego. Zbyt częste i długotrwałe żucie gumy może być
przyczyną zaburzeń w funkcjonowaniu stawów skroniowo-żuchowego i związanych z
nimi mięśni. Najczęstszymi, występującymi dysfunkcjami są bóle w okolicy stawu
skroniowo-żuchowego, wzmożone napięcie mięśni żucia, otwarcie jamy ustnej powyżej
5 cm, a także asymetria przemieszczeń głów żuchwy, burksizm.
Stwierdzono, że żucie gumy o miętowym smaku sprawia,
że częściej sięgamy po żywność typu fast food, słodycze i chipsy. Naukowcy
uważają, że mięta odczuwana w jamie ustnej po użyciu gumy nadaje owocom i
warzywom gorzki smak, przez co rzadziej sięgamy po te produkty. Ważne Aby
ograniczyć apetyt lepiej wypijać przed posiłkiem szklankę wody lub filiżankę
zielonej herbaty. Uwalnianie rtęci do organizmu. Niektóre plomby dentystyczne
znane jako amalgamatowe wypełnienia składają się z srebra, cyny i rtęci.
Podczas żucia gumy następuje uwalnianie zawartej w takich plombach rtęci, która
przedostaje się do organizmu.
Sylwia Drobik, Paulina
Mintzberg-Wachowicz
Komentarze
Prześlij komentarz