sobota, 21 kwietnia 2018

OTYŁOŚĆ

Otyłość jest jednym z najpoważniejszych wyzwań dla publicznej służby zdrowia w XXI wieku. Problem ten ma zasięg światowy i systematycznie dotyka wiele niezamożnych oraz średniozamożnych krajów. Efekty uboczne otyłości dotyczą nie tylko całkowitej masy ciała, lecz także dystrybucji zmagazynowanego tłuszczu. Otyłość centralna albo trzewna, charakteryzująca się nagromadzeniem tłuszczu na tułowiu i w jamie brzusznej, wiąże się ze znacznie zwiększonym ryzykiem licznych chorób, w odróżnieniu od sytuacji, gdy nadmiar tłuszczu jest rozproszony w tkance podskórnej . Przyrost tkanki tłuszczowej, charakterystyczny dla rozwoju otyłości, powoduje zmiany wydzielania ważnych hormonów .Jak podają Mathus-Vliegen i wsp. (2007), otyłość (BMI ≥ 30 kg/m2) wykazuje związek z różnymi aspektami zdrowia jamy ustnej, w tym z próchnicą . Próchnica i otyłość to polietiologiczne choroby wynikające z niewłaściwych nawyków żywieniowych.

 


Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz