Otyłość jest jednym z najpoważniejszych wyzwań dla
publicznej służby zdrowia w XXI wieku. Problem ten ma zasięg światowy i
systematycznie dotyka wiele niezamożnych oraz średniozamożnych krajów. Efekty
uboczne otyłości dotyczą nie tylko całkowitej masy ciała, lecz także
dystrybucji zmagazynowanego tłuszczu. Otyłość centralna albo trzewna,
charakteryzująca się nagromadzeniem tłuszczu na tułowiu i w jamie brzusznej,
wiąże się ze znacznie zwiększonym ryzykiem licznych chorób, w odróżnieniu od
sytuacji, gdy nadmiar tłuszczu jest rozproszony w tkance podskórnej . Przyrost
tkanki tłuszczowej, charakterystyczny dla rozwoju otyłości, powoduje zmiany
wydzielania ważnych hormonów .Jak podają Mathus-Vliegen i wsp. (2007), otyłość
(BMI ≥ 30 kg/m2) wykazuje związek z różnymi aspektami zdrowia jamy ustnej, w
tym z próchnicą . Próchnica i otyłość to polietiologiczne choroby wynikające z
niewłaściwych nawyków żywieniowych.
Sylwia Drobik, Paulina
Mintzberg-Wachowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz