piątek, 18 listopada 2016

SUBSTANCJE SŁODZĄCE W GUMACH DO ŻUCIA



W gumach do żucia wyróżnić możemy następujące substancje słodzące:
sorbitol (E420),
mannitol (E421)
izomalt (E953)
Powyższe substancje nie są toksyczne, jednak w większych ilościach mogą wiązać wodę w jelitach.

Aspartam (E951) sól aspartamu – Acesulfam (E962), Acesulfam K (E950) – silnie toksyczna substancja, która uszkadza DNA, grozi wadami rozwojowymi płodu, a także powstawaniem nowotworów. Substancja odkryta zupełnie przypadkowo, a jako że okazała się słodka, zaczęto zbijać na niej ogromną ilość pieniędzy. Oczywiście furrorą stało się hasło, że aspartam, jako słodzik pozwoli nam schudnąć. Nic z tych rzeczy, bo nikt po nim nie schudł ani grama. Słodzik ten, pomimo, że uważany za bezpieczny i dopuszczony przez adekwatne instytucje to jednak kumuluje się w naszym ciele, zaś w wątrobie metabolizuje do formaldehydu.

Baza gumowa to nic innego, jak ropopochodne polimery, z dodatkiem lecytyny sojowej, która zapewne jak większość soi jest wynikiem uprawy GMO.

Aromaty to także znaczna ilość w gumach do żucia. Wszystko to syntetyczne chemikalia, w których na pewno nie znajdziemy naturalnej mięty.

Węglan wapnia, czyli substancja glazurująca umieszczona pod symbolem E170, to nie wbrew nazwie źródło wapnia, lecz kreda, która w większych ilościach powodować może ból brzucha oraz zaparcia.
Kolejna substancja ma utrzymywać wilgoć, a jest nią glicerol. E422, czyli gliceryna jest niewskazana dla diabetyków, zaś, kiedy jemy jej zbyt dużo powoduje kłopoty z sercem, oraz wpływa negatywnie na umysł i koncentracje.


Zasadniczo nieszkodliwa może być guma arabska, chociaż i ona odpowiada często za alergie.

Dwutlenek tytanu E171 oskarżony jest za działanie rakotwórcze, dlatego zakazany jest w wielu krajach. W latach dziewięćdziesiątych również na terenie naszego kraju był zakazany, lecz nagle cudownym sposobem został wpisany na listę substancji nieszkodliwych. Stosowany jest nie tylko w żywności, ale również w kosmetykach z filtrem UV.

Butylowany hydroksyanizol określany, jako przeciwutleniacz BHA E320. To toksyczny związek, jaki w organizmie podnośni poziom cholesterolu. Wpierw w lalach dziewięćdziesiątych został zakazany, potem znów dopuszczony, jako produkt bezpieczny. Wpływa toksycznie na nerki, może powodować alergię. W wielu państwach jest zakaz używania go w żywności spożywanej przez dzieci.

Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz