O ile jedne
pokarmy barwią zęby, inne potrafią usunąć z nich osad. Niektóre produkty w
czasie jedzenia działają podobnie do papieru ściernego - oczyszczają zęby z
osadu. Osad nazębny to nagromadzone masy bakterii, ich obumarłe szczątki i
cząstki jedzenia, przyczepione do zębów. Jeśli osad nie jest usuwany regularnie,
zmienia się w kamień nazębny.
Kilka
produktów z poniższej listy pomaga pozbyć się szkodliwych bakterii, zapobiega
powstawaniu próchnicy, zwiększa wchłanianie wapnia.
Poza tym spożywanie tych pokarmów stymuluje produkcję śliny, która zapobiega
tworzeniu się osadu.
Działanie
wybielające mają:
jabłka – chrupkość jabłek wzmacnia dziąsła, a znaczna zawartość
wody w owocach zwiększa produkcję śliny, rozpraszając i neutralizując kolonie
bakterii, powodujących przykry oddech i uszkadzających płytkę zęba;
truskawki – choć mają intensywny kolor, nie zabarwiają zębów. Kwas
jabłkowy, stanowiący jeden z głównych składników tych owoców, działa jak
naturalny wybielacz;
pestki i orzechy – są twarde i w trakcie gryzienia działają lekko
ścierająco na powierzchnię zębów, wspomagając usuwanie kamienia;
pomarańcze – zawierają kwas cytrynowy, który działa wybielająco.
Można go jednak przedawkować, co grozi uszkodzeniem szkliwa nazębnego. Dlatego
nie należy spożywać pomarańczy codziennie w dużych ilościach. 1 – 2 owoce
(organiczne) dziennie w zupełności wystarczą.
Co czyści?
Nie wszystkie pokarmy sprawiają, że zęby żółkną. Niektóre z nich
pomagają utrzymać perłową barwę szkliwa, pozbawioną nalotu. Są to:
seler i
marchew – chrupanie tych surowych warzyw wzmacnia dziąsła i działa
oczyszczająco na zęby, natomiast ślina wypłukuje resztki pokarmowe z jamy
ustnej;
cytryna –
pobudza wydzielanie śliny i pomaga wypłukiwać bakterie i resztki jedzenia z
jamy ustnej. Duże ilości witaminy C korzystnie wpływają na stan dziąseł, a jej
kwasowość usuwa bakterie;
marchewka –
surowa usuwa kamień, czyści zęby i działa wybielająco. Co więcej, utrzymuje
odpowiednie pH w jamie ustnej.
Co odświeża?
Wszystkie twarde owoce i warzywa pomagają pozbyć się płytki
nazębnej i jednocześnie wzmacniają dziąsła. Dlatego warto jeść:
gruszki i
jabłka – zneutralizują przykry zapach z ust, spowodowany złogami kamienia i
obecnością kolonii bakteryjnych na zębach. Owoc zwiększy wytwarzanie śliny i
umożliwi wymycie resztek pokarmowych;
zioła – znakomicie odświeżają oddech. Najlepiej żuć zioła, np. liście mięty, bazylii, koperku, natki pietruszki;
zielona herbata – dzięki zawartości polifenoli ma nie tylko działanie przeciwnowotworowe i zmniejszające ryzyko chorób serca, ale także korzystnie wpływa na świeżość oddechu.
Płyn do
płukania ust na bazie cynamonu. Wystarczy w małym słoiku zmieszać pół łyżki
cynamonu z sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn i jedną łyżką miodu. Taka
mieszanka posiada właściwości bakteriobójcze i odświeżające.
Sylwia Drobik, Paulina
Mintzberg-Wachowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz