środa, 31 maja 2017

CZYNNIKI WYSTĄPIENIA GRZYBICY JAMY USTNEJ




Czynnikami ogólnymi, predysponującymi do powstania grzybicy jamy ustnej, są:
- błędy żywieniowe, zła absorpcja, dieta bogata w węglowodany,
- niedobory kwasu foliowego, żelaza, cynku, witamin grupy B, C,
- natury genetycznej,
- zaburzenia immunologiczne: wrodzone i nabyte, polekowe, obniżona odporność, zmniejszona ogólna
- reaktywność immunologiczna, zaburzenia funkcji granulocytów obojętnochłonnych i limfocytów T,
- dysfunkcje endokrynologiczne, szczególnie niedoczynność przytarczyc i tarczycy, niewydolność
- nadnerczy, wieloendokrynopatie,
- wiek, szczególnie niemowlęcy i starczy, niektóre stany fizjologiczne: ciąża, okres przekwitania,
- napromienianie,
- choroby przewodu pokarmowego – nadkwasota, niedokwasota, choroba wrzodowa,
niektóre schorzenia błony śluzowej jamy ustnej, np. leukoplakia, liszaj płaski,
wyniszczające choroby ogólne: mocznica, białaczka, ziarnica złośliwa, kwasica, gruźlica, choroby krwi, niedokrwistość aplastyczna, białaczka, agranulocytoza, neutropenia, choroby nerek, zakażenie HIV (u chorych z AIDS w 80% grzybica jamy ustnej), choroba nowotworowa, chłoniak, grasiczak, rak, transplantacja narządów, podawanie niektórych leków: antybiotyków, immunosupresyjnych, głównie kortykosteroidów, cytostatyków, cytotoksycznych, antykoncepcyjnych psychotropowych, antycholinergicznych.

Czynnikami miejscowymi, predysponującymi do grzybicy jamy ustnej, są:
zła higiena jamy ustnej,
ilościowe i jakościowe zmiany wydzielania śliny, kserostomia, zespół Sjögrena,
sprzyjające zmiany flory bakteryjnej,
użytkowanie uzupełnień protetycznych,
obecność głębokich kieszonek dziąsłowych,
przewlekłe stany zapalne błony śluzowej,
mikrourazy, szczególnie pochodzenia mechanicznego,
ubytki próchnicowe.

Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz