Czynnikami ogólnymi, predysponującymi do powstania grzybicy jamy
ustnej, są:
-
błędy żywieniowe, zła absorpcja, dieta bogata w węglowodany,
- niedobory kwasu foliowego, żelaza, cynku, witamin grupy B, C,
- natury genetycznej,
- zaburzenia immunologiczne: wrodzone i nabyte, polekowe, obniżona
odporność, zmniejszona ogólna
- reaktywność immunologiczna, zaburzenia funkcji granulocytów
obojętnochłonnych i limfocytów T,
- dysfunkcje endokrynologiczne, szczególnie niedoczynność przytarczyc
i tarczycy, niewydolność
- nadnerczy, wieloendokrynopatie,
- wiek, szczególnie niemowlęcy i starczy, niektóre stany
fizjologiczne: ciąża, okres przekwitania,
- napromienianie,
- choroby przewodu pokarmowego – nadkwasota, niedokwasota, choroba
wrzodowa,
niektóre schorzenia błony śluzowej jamy ustnej, np. leukoplakia,
liszaj płaski,
wyniszczające choroby ogólne: mocznica, białaczka, ziarnica
złośliwa, kwasica, gruźlica, choroby krwi, niedokrwistość aplastyczna,
białaczka, agranulocytoza, neutropenia, choroby nerek, zakażenie
HIV (u chorych z AIDS w 80% grzybica jamy ustnej), choroba nowotworowa, chłoniak, grasiczak, rak, transplantacja narządów, podawanie niektórych leków: antybiotyków,
immunosupresyjnych, głównie kortykosteroidów, cytostatyków, cytotoksycznych,
antykoncepcyjnych psychotropowych, antycholinergicznych.
Czynnikami
miejscowymi, predysponującymi do grzybicy jamy ustnej, są:
zła
higiena jamy ustnej,
ilościowe
i jakościowe zmiany wydzielania śliny, kserostomia, zespół Sjögrena,
sprzyjające
zmiany flory bakteryjnej,
użytkowanie
uzupełnień protetycznych,
obecność
głębokich kieszonek dziąsłowych,
przewlekłe
stany zapalne błony śluzowej,
mikrourazy,
szczególnie pochodzenia mechanicznego,
ubytki
próchnicowe.
Sylwia
Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz