Szkliwo na
zębach może się poplamić jak ubranie. Szkliwo ma lekko porowatą strukturę, co
oznacza, że drobne cząsteczki spożywanych przez nas pokarmów mogą do niego
przeniknąć i się przykleić. W ten sposób można wyjaśnić, dlaczego zęby stają
się fioletowe, kiedy jesz jagody lub pijesz czerwone wino o dużej zawartości
tanin (np. Madiran). Tak naprawdę wszystkie składniki, które zostawiają plamy
na obrusie, mogą również poplamić zęby: – ciemne napoje takie jak kawa,
herbata, coca-cola, czerwone wino i ciemne soki
owocowe (np. winogronowy czy żurawinowy); – żywność w mocnych kolorach – na
przykład jeżyny, jagody, wiśnie, granaty, lody z czerwonych owoców, sosy
pomidorowy i curry, buraki, lukrecja. Wszystkie te produkty zawierają barwniki,
które przywierają do szkliwa i zostawiają na nim ślady. Ślady te utrzymują się
tym dłużej, im bardziej porowate mamy szkliwo.
Tekst
pochodzi ze strony Poczta Zdrowia
Sylwia Drobik, Paulina
Mintzberg-Wachowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz