środa, 31 maja 2017

SZKLIWO





Szkliwo na zębach może się poplamić jak ubranie. Szkliwo ma lekko porowatą strukturę, co oznacza, że drobne cząsteczki spożywanych przez nas pokarmów mogą do niego przeniknąć i się przykleić. W ten sposób można wyjaśnić, dlaczego zęby stają się fioletowe, kiedy jesz jagody lub pijesz czerwone wino o dużej zawartości tanin (np. Madiran). Tak naprawdę wszystkie składniki, które zostawiają plamy na obrusie, mogą również poplamić zęby: – ciemne napoje takie jak kawa, herbata, coca-cola, czerwone wino i ciemne soki owocowe (np. winogronowy czy żurawinowy); – żywność w mocnych kolorach – na przykład jeżyny, jagody, wiśnie, granaty, lody z czerwonych owoców, sosy pomidorowy i curry, buraki, lukrecja. Wszystkie te produkty zawierają barwniki, które przywierają do szkliwa i zostawiają na nim ślady. Ślady te utrzymują się tym dłużej, im bardziej porowate mamy szkliwo.

Tekst pochodzi ze strony Poczta Zdrowia







Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz