piątek, 6 lutego 2015

BIAŁA DIETA w trakcie i po wybielaniu zębów.



BIAŁA DIETA w trakcie i po wybielaniu zębów.


  Przed zaplanowanym zabiegiem wybielania zębów należy wykonać zabieg higienizacji przynajmniej na tydzień przed . Warto jednak zaznaczyć, że przed wybielaniem nie można pokrywać powierzchni zębów lakierami fluorowymi.  Podczas zabiegu może pojawić się delikatna nadwrażliwość. Można ją znosić stosując profesjonalne pasty i płyny np. Desensin lub Bio repair. Podczas zabiegu wybielania zębów dochodzi nie tylko do zmiany tonu koloru zębów, ale także do przesuszenia jego tkanek. W rezultacie ząb staje się” suchy”, chłonąc wodę- pochłania również barwy z pożywienia. Dlatego po wykonaniu profesjonalnego wybielania gabinetowego przynajmniej przez kolejnych 14 dni od zabiegu pacjenta obowiązuje tak zwana BIAŁA DIETA. Oraz podczas wybielania nakładkowego i do 14 dni po nim. Oznacza to zakaz spożywania wszelkich napojów i pokarmów kolorowych oraz kwaszonych.
W tym okresie można jeść ryż,  białe mięso i ryby, makaron, przetwory mleczne bez dodatków - naturalne.  Uwzględniając swoje nietolerancje pokarmowe.Pić można wodę, mleko, jogurty, kefiry, maślanki (również bez dodatków barwinków). Nie można pić napoi gazowanych.



Nie wskazane jest również palenie papierosów, a także używania bardzo ciemnej szminki do ust. Ponadto należy unikać picia kawy(chyba ,że przez słomkę lub z mlekiem), herbaty (również białej i zielonej), czerwonego wina.  Dodatkowo unikamy ciemnych sosów i zup oraz przypraw carry, curcuma , papryka. Należy również pamiętać by nie płukać jamy ustnej kolorowymi płynami. Gdy żywność jest zapakowana i nie możemy sprawdzić jej koloru, warto wiedzieć, iż wśród chemicznych dodatków do żywności barwniki oznaczone są symbolami E100–E199. Z nich białe są tylko E 170 (węglan wapnia) i E 171 (dwutlenek tytanu).
Z naturalnych produktów, bogate w barwniki są warzywa i owoce. Szczególnie niewskazane są zawierające antocjany : jagody, borówki, żurawiny, jeżyny, porzeczki, wiśnie czy czerwona kapusta. Jeżeli nie chcemy aby nasze zęby przybrały żółty odcień, warto wstrzymać się też od bogatych w karoteny: marchwi, pomidorów, papryki, kukurydzy czy żółtek jaj. Intensywnie barwi też betanina zawarta w burakach, oraz kurkumina stosowana do barwienia zup, sosów, musztardy, zawarta w popularnej przyprawie curry. Jeśli chodzi o napoje, odstawić należy herbatę (także białą i zieloną), kawę, czerwone i różowe wino, soki oraz barwione napoje typu cola. Oraz warzywa zielone np. szczaw, szpinak.


Po zabiegu wybielania wskazane jest stosowanie profesjonalnych past wybielających w celu podtrzymania efektu.

Efekt wybielania zębów utrzymuje się od roku do dwóch lat w zależności od stosowanej przez pacjenta codziennej diety.
Wizyty kontrolne wraz z zabiegami higienizacyjnymi należy odbywać co 6 miesięcy. I cieszyć się medialnym uśmiechem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz