BIAŁA DIETA w trakcie i
po wybielaniu zębów.
Przed
zaplanowanym zabiegiem wybielania zębów należy wykonać zabieg higienizacji przynajmniej
na tydzień przed . Warto jednak zaznaczyć, że przed wybielaniem nie można
pokrywać powierzchni zębów lakierami fluorowymi. Podczas zabiegu może
pojawić się delikatna nadwrażliwość. Można ją znosić stosując profesjonalne
pasty i płyny np. Desensin lub Bio repair. Podczas zabiegu wybielania zębów
dochodzi nie tylko do zmiany tonu koloru zębów, ale także do przesuszenia jego
tkanek. W rezultacie ząb staje się” suchy”, chłonąc wodę- pochłania również
barwy z pożywienia. Dlatego po wykonaniu profesjonalnego wybielania gabinetowego
przynajmniej przez kolejnych 14 dni od zabiegu pacjenta obowiązuje tak zwana
BIAŁA DIETA. Oraz podczas wybielania nakładkowego i do 14 dni po nim. Oznacza to zakaz spożywania wszelkich
napojów i pokarmów kolorowych oraz kwaszonych.
W tym okresie można jeść ryż, białe
mięso i ryby, makaron, przetwory mleczne bez dodatków - naturalne. Uwzględniając swoje nietolerancje pokarmowe.Pić
można wodę, mleko, jogurty, kefiry, maślanki (również bez dodatków barwinków).
Nie można pić napoi gazowanych.
Nie wskazane jest również palenie papierosów, a także używania bardzo ciemnej
szminki do ust. Ponadto należy unikać picia kawy(chyba ,że przez słomkę lub z
mlekiem), herbaty (również białej i zielonej), czerwonego wina. Dodatkowo unikamy ciemnych sosów i zup oraz
przypraw carry, curcuma , papryka. Należy również pamiętać by nie płukać jamy ustnej
kolorowymi płynami. Gdy żywność jest zapakowana i nie możemy
sprawdzić jej koloru, warto wiedzieć, iż wśród chemicznych dodatków do żywności
barwniki oznaczone są symbolami E100–E199. Z nich białe są tylko E 170 (węglan wapnia) i E 171 (dwutlenek tytanu).
Z naturalnych produktów, bogate w barwniki są
warzywa i owoce. Szczególnie niewskazane są zawierające antocjany : jagody, borówki, żurawiny,
jeżyny, porzeczki, wiśnie czy czerwona kapusta. Jeżeli nie chcemy aby nasze
zęby przybrały żółty odcień, warto wstrzymać się też od bogatych w karoteny: marchwi, pomidorów, papryki,
kukurydzy czy żółtek jaj. Intensywnie barwi też betanina zawarta w burakach, oraz kurkumina stosowana do barwienia zup, sosów, musztardy, zawarta
w popularnej przyprawie curry.
Jeśli chodzi o napoje, odstawić należy herbatę
(także białą i zieloną), kawę, czerwone i różowe wino, soki oraz barwione napoje typu cola. Oraz warzywa zielone np.
szczaw, szpinak.
Po zabiegu wybielania wskazane jest stosowanie
profesjonalnych past wybielających w celu podtrzymania efektu.
Efekt wybielania zębów utrzymuje się od roku do dwóch lat w zależności od
stosowanej przez pacjenta codziennej diety.
Wizyty kontrolne wraz z zabiegami higienizacyjnymi należy odbywać co 6
miesięcy. I cieszyć się medialnym uśmiechem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz