niedziela, 1 lutego 2015

GUMA DO ŻUCIA – PRAWDA I MITY




Żucie gumy o naszym ulubionym smaku daje nam możliwość odstresowania i rozluźnienia oraz jest to metoda na pozbycie się resztek jedzenia oraz odświeżenie oddechu. Ich stosowanie ma zarówno działanie pozytywne, jak i negatywne.
Największy pomijany problem z intensywnym żuciem gumy mogą stanowić występujące patologie stawów skroniowo-żuchwowych. Zbyt długie, już po utracie smaku, i regularne jej używanie powoduje wytworzenie nawyku, który w konsekwencji doprowadza do obciążenia mięśni i  przerostu żwaczy. Głównie dotyczy to osób, które żują jednostronnie.Wtedy asymetria jest jeszcze bardziej widoczna. Przesadzenie z ilością gum może spowodować niepoprawne działanie układu pokarmowego. Zawarty w gumach sorbitol (organiczny związek chemiczny z grupy cukroli , alkohol heksahydroksylowy; bezbarwna substancja krystaliczna o słodkim smaku. Otrzymywany jest poprzez redukcję glukozy. Stosowany jako dodatek do żywności E420)może doprowadzić do problemów żołądkowych. Stosowanie ich na czczo dodatkowo przyczynia się do nadmiernego wydzielania soków żołądkowych, które mogą uszkodzić błonę śluzową. Długotrwały taki proces może natomiast zakończyć się pojawieniem się wrzodów trawiennych. Żucie gumy przez osoby z problemami natury dentystycznej również może zakończyć się w nieprzyjemny sposób. Dla pacjentów, którzy stosują aparaty ortodontyczne, istnieje możliwość odklejenia zamków, a w przypadku osób mających rozległą próchnicę bardzo łatwo można ułamać ząb. Mitem też jest ,że guma do żucia pozbywa nas plomb. Uwolnione z ubytku zostają tylko te plomby podczas żucia, które i tak straciły swą szczelność. A skoro się rozszczelniły , to toczyłaby się wokół nich próchnica i przenikała w głąb zęba ryzykując leczeniem kanałowym –tym samym martwym zębem. Więc tylko szczęście, że guma takie plomby” zabrała” i można ubytek zabezpieczyć nową i szczelną.
Z całą pewnością zastosowanie gumy ma bardzo pozytywne działanie po posiłku. Jej żucie powoduje wzrost ilości wydzielanej śliny, które bezpośrednio przedkłada się na wzrost współczynnika pH w ustach. Jednocześnie usuwa resztki pokarmowe i dodatkowo oczyszcza zęby oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia i powstawania próchnicy. Zawarty w gumach ksylitol ma także działanie przeciwbakteryjne, które dodatkowo chroni szkliwo. Ksylitol ma 14tokrotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. Jeżeli gumy mają być skuteczne i mieć pozytywne działanie muszą być pozbawione jakichkolwiek cukrów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz