GUMA DO ŻUCIA – PRAWDA I MITY
Żucie gumy o naszym
ulubionym smaku daje nam możliwość odstresowania i rozluźnienia oraz jest to metoda na pozbycie się resztek jedzenia oraz
odświeżenie oddechu. Ich stosowanie ma zarówno działanie pozytywne, jak i
negatywne.
Największy pomijany problem
z intensywnym żuciem gumy mogą stanowić występujące patologie stawów
skroniowo-żuchwowych. Zbyt długie, już po utracie smaku, i regularne jej
używanie powoduje wytworzenie nawyku, który w konsekwencji doprowadza do obciążenia
mięśni i przerostu żwaczy. Głównie dotyczy
to osób, które żują jednostronnie.Wtedy asymetria jest jeszcze bardziej
widoczna. Przesadzenie z ilością gum może spowodować niepoprawne działanie
układu pokarmowego. Zawarty w gumach sorbitol (organiczny związek
chemiczny z grupy cukroli , alkohol heksahydroksylowy;
bezbarwna substancja krystaliczna o słodkim smaku. Otrzymywany jest poprzez redukcję glukozy. Stosowany jako dodatek do żywności E420)może doprowadzić do problemów żołądkowych. Stosowanie ich na czczo
dodatkowo przyczynia się do nadmiernego wydzielania soków żołądkowych, które
mogą uszkodzić błonę śluzową. Długotrwały taki proces może natomiast zakończyć
się pojawieniem się wrzodów trawiennych. Żucie gumy przez osoby z problemami
natury dentystycznej również może zakończyć się w nieprzyjemny sposób. Dla
pacjentów, którzy stosują aparaty ortodontyczne, istnieje możliwość odklejenia
zamków, a w przypadku osób mających rozległą próchnicę bardzo łatwo można
ułamać ząb. Mitem też jest ,że guma do żucia pozbywa nas plomb. Uwolnione z
ubytku zostają tylko te plomby podczas żucia, które i tak straciły swą
szczelność. A skoro się rozszczelniły , to toczyłaby się wokół nich próchnica i
przenikała w głąb zęba ryzykując leczeniem kanałowym –tym samym martwym zębem. Więc
tylko szczęście, że guma takie plomby” zabrała” i można ubytek zabezpieczyć
nową i szczelną.
Z całą pewnością
zastosowanie gumy ma bardzo pozytywne działanie po posiłku. Jej żucie powoduje
wzrost ilości wydzielanej śliny, które bezpośrednio przedkłada się na wzrost
współczynnika pH w ustach. Jednocześnie usuwa resztki pokarmowe i dodatkowo
oczyszcza zęby oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia i powstawania próchnicy.
Zawarty w gumach ksylitol ma także działanie przeciwbakteryjne, które dodatkowo
chroni szkliwo. Ksylitol ma 14tokrotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. Jeżeli
gumy mają być skuteczne i mieć pozytywne działanie muszą być pozbawione
jakichkolwiek cukrów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz