Język to mięsień, który znajduje się na dnie jamy ustnej. Składa się z trzonu i nasady, podzielony jest bruzdą graniczną. Język jest różowy, wilgotny i jest pokryty brodawkami językowymi.
Brodawki możemy podzielić na dwie grupy: mechaniczną i
smakową.
Brodawki mechaniczne to: nitkowate, stożkowane i
soczewkowate. Brodawki smakowe to okolone, liściaste i grzybowate – one
dodatkowo mają funkcje mechaniczne.
Dzięki językowi posiadamy umiejętność odczuwania smaku.
Odpowiedzialna są za to tzw. kubki smakowe, które zawierają receptory reagujące
na pięć smaków: słony, słodki, kwaśny, gorzki i umami.
Powierzchnia języka jest tak specyficznie zbudowana, że
doskonale sprzyja rozwojowi bakterii, które mogą powodować nieprzyjemny zapach
z ust. Dlatego oprócz szczotkowania zębów należy zadbać o odpowiednią higienę
języka. Nie jest to trudne do wykonania, trzeba jednak pamiętać o istotnych
rzeczach.
Czym czyścić? Idealna do oczyszczania języka jest specjalnie
przystosowana do tego celu skrobaczka. Należy kilka razy przesunąć skrobaczkę
po powierzchni języka od nasady aż po jego koniec. Następnie w taki sam sposób
czyścić boki języka. Skrobaczkę po użyciu trzeba wypłukać pod bieżącą wodą i
zdezynfekować. Podobnie jak jamę ustną.
Nie powinno się używać do tego celu zwykłej szczotki do
zębów, ponieważ istnieje prawdopodobieństwo przesunięcia bakterii w głąb jamy
ustnej. Dodatkowo stosowanie zwykłej szczotki może wywołać u pacjenta
nieprzyjemny odruch wymiotny.
Ważne jest, aby zadbać kompleksowo o jamę ustną podczas
higieny domowej. Czyszczenie języka usuwa nie tylko bakterie, ale także
nieestetyczny nalot z kawy, herbaty czy pokarmów spożywanych przez pacjenta. Warto
pamiętać, że język można czyścić już od 6 roku życia.
Paulina Mintzberg-Wachowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz