Pietruszka
to niepozorna roślina, która zawiera ogromne ilości cennych składników
odżywczych. Z tego powodu nazywa się ją „naturalną multiwitaminą”. Znajdziemy w
niej witaminy z grupy A, B oraz C oraz kwas foliowy. Przyjmowanie tego
składnika jest szczególnie istotne w przypadku kobiet ciężarnych oraz
starających się o poczęcie dziecka. Zielone liście pietruszki zawierają szereg
związków organicznych, które wspomagają proces trawienia. Są nimi: apiol,
limonen czy mirystycyna. Prócz tego można w nich znaleźć duże ilości cennych
minerałów – wapnia, magnezu, fosforu, potasu, żelaza, manganu i siarki.
Pietruszka
jest jednym z najcenniejszych źródeł witaminy C. Zawiera znacznie więcej tego
składnika niż cytrusy. Witamina C wspomaga odporność oraz ułatwia przyswajanie
żelaza. Duża dawka potasu powoduje, że natka pietruszki zarówno oczyszcza jak i
odtruwa organizm, wspomagając przy tym pracę wątroby. Warzywo to doskonale
wpływa na kondycję zębów i kości. Jak by tego było jeszcze mało – wspomaga
pracę serca oraz układu krążenia.Codzienne spożywanie natki pietruszki
zapobiega zgadze oraz uczuciu przejedzenia. Dlatego warto dodawać ją niemal do
każdego posiłku – zup, ziemniaków, sałatek czy nawet kotletów mielonych. Można
też – przy użyciu sokowirówki – wycisnąć z niej sok i popijać po jednej
łyżeczce każdego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz