wtorek, 10 lutego 2015

Pietruszka - najlepsza multiwitamina.

                                                                                 

Pietruszka to niepozorna roślina, która zawiera ogromne ilości cennych składników odżywczych. Z tego powodu nazywa się ją „naturalną multiwitaminą”. Znajdziemy w niej witaminy z grupy A, B oraz C oraz kwas foliowy. Przyjmowanie tego składnika jest szczególnie istotne w przypadku kobiet ciężarnych oraz starających się o poczęcie dziecka. Zielone liście pietruszki zawierają szereg związków organicznych, które wspomagają proces trawienia. Są nimi: apiol, limonen czy mirystycyna. Prócz tego można w nich znaleźć duże ilości cennych minerałów – wapnia, magnezu, fosforu, potasu, żelaza, manganu i siarki.

Pietruszka jest jednym z najcenniejszych źródeł witaminy C. Zawiera znacznie więcej tego składnika niż cytrusy. Witamina C wspomaga odporność oraz ułatwia przyswajanie żelaza. Duża dawka potasu powoduje, że natka pietruszki zarówno oczyszcza jak i odtruwa organizm, wspomagając przy tym pracę wątroby. Warzywo to doskonale wpływa na kondycję zębów i kości. Jak by tego było jeszcze mało – wspomaga pracę serca oraz układu krążenia.Codzienne spożywanie natki pietruszki zapobiega zgadze oraz uczuciu przejedzenia. Dlatego warto dodawać ją niemal do każdego posiłku – zup, ziemniaków, sałatek czy nawet kotletów mielonych. Można też – przy użyciu sokowirówki – wycisnąć z niej sok i popijać po jednej łyżeczce każdego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz