Badania wykazują, że kawa o wysokiej zawartości kofeiny niszczy bakterie, które powodują powstawanie płytki nazębnej przyczyniającej się do tworzenia się ubytków. Jeśli zastanawiacie się czy biała kawa barwi zęby w mniejszym stopniu niż czarna, to wiedzcie, że może być dokładnie na odwrót!
Aby kawa miała pozytywny wpływ na nasze zęby, musi być przygotowana bez żadnych dodatków typu cukier, czy śmietanka, bo mogłoby to zmniejszyć jej oddziaływanie bakteriobójcze. Jednakże dotyczy to tylko niektórych rodzajów kawa.
Naukowcy z Uniwersytetu Federalnego w Rio de Janeiro opublikowali na łamach czasopisma „Applied Microbiology” wyniki badania, które skupiało się na wpływie Robusty na zęby mleczne. Kawa ta zawiera większą ilość kofeiny niż Arabica i dlatego może ona rozbić cienki film bakteryjny na zębach, który powoduje rozwój próchnicy, a także choroby dziąseł.
Występujące w ziarnach kawy polifenole🍇🍇🍇niszczą bakterie zlokalizowane na zębach🦷🦷🦷Twierdzi się nawet, że zawarte w kawie kongijskiej przeciwutleniacze mogą stać się w przyszłości składnikiem past do zębów czy też płynów do płukania ust. Pracują nad tym naukowcy z Tokyo University of Pharmacy and Life Sciences.
Sylwia
Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz