83% kiwi to
woda, 1% białko, mniej więcej 0,5% tłuszcz roślinny (nasycony oraz kwasy
tłuszczowe jednokrotnie lub wielokrotnie nasycone), 9% cukier, 3% błonnik💚
Zawartość substancji mineralnych jest znaczna i zmienna, w dużej ilości zawiera potas, sód, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan i selen, jak również jest bogate w aminokwasy.💚
W dużej koncentracji zawiera witaminę A, B1, B2, B3, B5, B6, E, J i K, jest szczególnie bogate w witaminę C: spożycie jednego kiwi zapewnia dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C 💪
Zawartość substancji mineralnych jest znaczna i zmienna, w dużej ilości zawiera potas, sód, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan i selen, jak również jest bogate w aminokwasy.💚
W dużej koncentracji zawiera witaminę A, B1, B2, B3, B5, B6, E, J i K, jest szczególnie bogate w witaminę C: spożycie jednego kiwi zapewnia dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C 💪
Między innymi
dzięki zawartości witaminy C kiwi jest wspaniałym antyutleniaczem i wzmacnia
układ odpornościowy🍀
Sylwia Drobik, Paulina
Mintzberg-Wachowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz