poniedziałek, 25 maja 2020

KIWI

83% kiwi to woda, 1% białko, mniej więcej 0,5% tłuszcz roślinny (nasycony oraz kwasy tłuszczowe jednokrotnie lub wielokrotnie nasycone), 9% cukier, 3% błonnik💚       
Zawartość substancji mineralnych jest znaczna i zmienna, w dużej ilości zawiera potas, sód, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan i selen, jak również jest bogate w aminokwasy.
💚
W dużej koncentracji zawiera witaminę A, B1, B2, B3, B5, B6, E, J i K, jest szczególnie bogate w witaminę C: spożycie jednego kiwi zapewnia dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C
💪
Między innymi dzięki zawartości witaminy C kiwi jest wspaniałym antyutleniaczem i wzmacnia układ odpornościowy🍀





Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz